Skip to content
Menu

Makedonya’dan Yunanistan’a zeytin dalı: ‘Adımızı değiştirmeye hazırız’

Skopje
Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Büyük İskender anıtı da, Yunanistan’ın tepkisini çeken eserlerden biriydi.

AMERİKA BÜLTENİ (17 Aralık 2015)

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ülkesinin adından dolayı, komşusu Yunanistan ile 24 yıldır süregelen linguistik kaynaklı diplomatik gerginliği sona erdirmek için zeytin dalı uzattı. The Guardian gazetesine konuşan Gruevski, ülkesinin, Yunanistan’ın büyük tepkisine neden olan adını değiştirmeye açık olduklarını söyledi.

1991 yılında Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan edince Makedonya Cumhuriyeti adını alan ülke, Yunanistan’ın hemen Makedonya’nın güneyindeki aynı adlı bölgesinin adını ‘çaldığı’  gerekçesiyle Yunan politikacıların ve halkının tepkisini çekmişti. Makedonya Başbakanı Gruevski, Yunanistan ile ülkenin yeni adı için referanduma gitme konusu da dahil diyaloga hazır olduklarını söyledi.

Yunanistan, uzun zamandır çoğunluğu Slav kökenli Makedonya’yı, Helen kültürünün bir çok önemli unsurunu kendine mal etmeye çabalamakla suçluyor. Makedonya bayrağında Yunan güneşinin kullanılması ve başkent Üsküp havaalanına Büyük İskender’in adının verilmesi bunların başında geliyor.

İsim krizi, Yunanistan’ın Makedonya’nın hem Avrupa Birliğine hem de NATO’ya üyeliğini veto etmesine neden oldu. BM’nin de iki ülke arasında isim krizi çözülünceye kadar Makedonya’yı, Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti olarak anmasına neden oldu. Makedonya’nın adının önüne ‘Yeni’ veya ‘Yukarı’ gibi isimler getirilmesi de bu süreçte gündeme geldi.

Anlaşmazlığın başlamasından yaklaşık 25 yıl sonra taraflar anlaşmazlığı bitirme yolunda adım atmaya karar verdiler.

Makedon başbakanın açıklamaları, Makedonya dışişleri bakanı Nikola Poposki’nin Atina’ya bugün gerçekleştirmekte olduğu tarihi ziyaretin hemen öncesine denk geldi. Ziyareti öncesi bir Yunan gazetesine konuşan Poposki de, isim değiştirme konusunda şartların iyice olgunlaştığını söyledi.

Uluslararası gözlemciler iki ülkenin de artık anlaşmazlığı bitirmekte istekli olmalarında, Yunanistan’daki ekonomik kriz ile iki ülkenin de yaşamakta olduğu mülteci akını krizinin etkili olduğuna dikkat çekiyorlar.