Skip to content
Menu

Nadir karşılaşılan dev mürekkep balıklarından biri Japonya’da görüntülendi

rek-murekkep

AMERİKA BÜLTENİ (29 Aralık 2015)

Japon dalgıç Akinobu Kimura, Noel akşamı, Japonya’nın orta kesimindeki Toyama Körfezinde yüzeye yakın yüzen dev canlıyı görünce nadir bir olaya tanıklık edeceğini hemen anladı. Bu güne kadar çok nadiren görülmüş dev mürekkep balığına yakından bakmaya karar verdi ve hemen suya atladı. ‘Merakım, korkumdan çok daha büyüktü ve ben de dayanamayarak suya atladım’ diye anlatıyor o anı. Deniz biyologları, Kimura’nın karşılaştığı mürekkep balığının 3,6 metre büyüklükte olduğuna dikkat çekerek, muhtemelen bunun genç bir mürekkep balığı olduğu tahmininde bulunuyor. Çünkü bu tür mürekkep balıkları 13 metreye kadar büyüyebiliyor.

Misafir balık, Körfezde birkaç saat geçirdi. Kimura, balıkla suyun altında geçirdiği süre boyunca kendisine dostça davrandığını ve arada mürekkep püskürttüğünü anlattı. Mürekkep balıkları genellikle okyanusun derin sularında dolaşıyorlar. Bu mürekkep balığının Körfeze niçin geldiği ise anlaşılamadı. Kimura, balığı yönlendirerek körfezden çıkmasını sağladığını, ardından okyanusa doğru gözden kaybolduğunu aktarıyor.

Dev mürekkep balıkları ilk kez 2004 yılında kuzey Pasifik’te görüntülendi. Bu tarifi zor canlı türü hakkında bilinenler ise henüz çok sınırlı.

İşte Kimura’nın çektiği görüntülerin bir kısmı: