Skip to content
Menu

Kübalı komedyenden Obama’ya Küba gezisi öncesi Havana tavsiyeleri

obama-pantfilo

AMERİKA BÜLTENİ (20 Mart 2016)

ABD Başkanı Barack Obama 3 günlük Küba gezisine bugün başlıyor ve Karayiplerde bir çağı kapatıyor. 90 yıldır ilk kez bir ABD başkanının gerçekleştireceği bu tarihi gezisi öncesi Cumartesi akşamı Küba’nın en popüler televizyon komedyeni Panfilo ile internetten de yayınlanan bir telefon görüşmesi yaptı.

Herşey Kübalı popüler komedyen Luis Silvia‘nın canlandırdığı Panfilo karakterinin Salı günü Obama’nın da Havana’da tribünden izleyeceği Tampa Bay Rays ile Küba Milli Takımının beyzbol maçı sırasındaki hava durumunu öğrenmek için ‘Casa Blanca’ meteoroloji enstitüsünü aramak istemesiyle başlıyor. ‘Casa Blanca’nın (Beyaz Saray)’ telefonu çalıyor. Komedyen Panfilo’nun telefonuna doğrudan Başkan Obama yanıt verince, ikilinin dinleyenleri güldüren diyalogu başlıyor. (Videosu aşağıda)

Evet burası gerçek Beyaz Saray’ diyen Obama ile görüştüğüne inanamayan Panfilo, ‘gerçek Obama mı?’ diye soruyor. ‘Evet’ yanıtını alınca da, ‘Aman tanrım Obama ile konuşuyorum inanamıyorum’ tepkisi veriyor. Obama’nın ‘sen kimsin?’ sorusuna komedyen ‘ben Panfilo, Küba’dan’ yanıtı verince bu kez ABD Başkanı, ‘Gerçek panfilo mu? Televizyonda çıkan?’ diye soruyor. Komedyenden ‘Evet, aman tanrım beni biliyor!’ yanıtı alan Obama bu kez İspanyolca Küba argosu ile bir karşılık veriyor.

Ziyarete geleceğinizi duydum çok mutlu oldum’ diyor Panfilo Obama’ya ve ardından tavsiyelede bulunuyor:

‘Çok ağır valiz getirme, gümrükten geçemez havaalanında takılıp kalırsın. Zaten bir iki günlüğüne geliyorsun vaktini havaalanında geçirmek zorunda kalma. Bu arada eğer havaalanından seni alacak kimse yoksa mutlaka haberim olsun.’

Obama, bu teklife, ‘belki beni bir Almendron ile sen havaalanından alabilirsin’ diye konuşuyor. (‘Almendron’, Küba’da yaygın şekilde kullanılan 1959 ve öncesi çok eski model arabalara verilen bir ad.) ‘Almendron’u duyan komedyen heyecanlanıyor:

‘Almendron? Bizde onlardan çok var! Komşumun 1958 Chevrolet’si var. Ama eğer daha modern bir araba tercih edersen seni bir Moskovich ile de alabiliriz. ‘Moskovich’ bizim ‘The Beast’ versiyonumuz’

(Moskovich, uzun süredir üretim yapmayan Rus yapımı eski bir otomobil markası. The Beast ise 1960’lı yıllardaki bir Rolls-Royce modeli.)

Panfilo’ya İspanyolca teşekkür eden Obama, ‘Gerek yok diyor ve zannederim havaalanından beni alacak kişiler var’ diyor.

Panfilo son olarak Obama’ya, ‘açıkta kalırsan aklında olsun seni ve Michelle’i bizim evde ağırlarız’ diyor ve ekliyor:

‘Küba’da çok eğleneceğinize eminim. Güzel biralar içeceksiniz, domino oynayacaksınız. Senin için bir parti verirdim ama Pazar günü geliyorsun, o gün yoğunum.’

Obama görüşmeyi İspanyolca, ‘Nos vemos en la Habana (Havana’da görüşürüz)’ diye bitiriyor, Panfilo ise İngilizce, ‘See you in Havana’ diye karşılık veriyor.

Obama’nın Havana programı

Pazar

Bugün Havana’ya indikten kısa bir süre sonra Barack Obama ve eşi Michelle, Havana’nın dünyaca ünlü eski mahallelerini ziyaret ederek dolaşacak. Obama’lar Plaza de Armas, Museo de la Ciudad, Plaza Vieja ve Plaza de San Francisco’yu kapsayan yürüyüşlerinde Havana Katolik Katedralinde pazar ayinine de katılacaklar. Katedralin kardinali Ortega, son yıllarda ABD – Küba ilişkilerinin gelişmesi yolunda en fazla gayret gösteren isimlerden biri.

Pazartesi

Obama, Pazartesi günü resmi temaslarına Küba’nın bağımsızlığının sembol ismi José Martí’nin anıt mezarını ziyaretle başlayacak. Çelenk koyup, şeref defterini imzalayacak.

Obama, aynı gün Kübalı ve Amerikalı yatırımcıları biraraya getirecek bir etkinliğe de katılacak. Daha sonra Devrim Sarayında iki ülke liderlerinin başkanlığında resmi toplantılara geçilecek. Obama ve eşi Michelle, aynı akşam bu kez onurlarına verilecek devlet yemeği için yeniden saraya gelecek.

Salı

Obama, Salı günü Küba sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleriyle bir araya gelecek. Havana’nın en büyük salonunda Küba halkına hitaben bir konuşma yapacak. Küba televizyonundan da yayınlanacak konuşmanın yapılacağı Alicia Alonso Grand Theater, 1928’de Küba’yı ziyaret eden son ABD başkanı Calvin Cooolidge’in ziyareti sırasında konuşma yaptığı yer olarak da tarihi bir sembolizm taşıyor.

Obama aynı gün, Küba’nın ünlü beyzbol stadı Estadio Latinamericano’da Tampa Bay Rays ve Küba milli beyzbol takımlarının beyzbol maçını seyredecek. Bu stadtaki son dostluk maçı 1947’de Jackie Robinson’lu efsane kadrosuyla Brooklyn Dodgers ile Küba milli takımı arasında oynanmıştı.