Skip to content
Menu

Kazanması en zor olimpiyat madalyası

AMERİKA BÜLTENİ (21 Ağustos 2016)

Bir atlet için olimpiyatta madalya kazanmaktan daha değerli çok az şey var. Evine altın, gümüş veya bronz madalya ile dönmek, kendi branşından dünyanın en iyilerini yendiğinin göstergesi. Olimpiyatlarda bu üç madalya kadar bilinmese de bir dördüncü madalya daha var ve onu alması diğer üçünden de daha zor. İlk kez 1964 Olimpiyat oyunlarında verilmeye başlanan ve adını modern olimpiyatların kurucusundan alan Pierre de Couberti Madalyasını bugüne kadar sadece 17 sporcu kazanabildi.

Pierre de Couberti Madalyası, olimpiyat ruhu ve sportmenlik adına çok özel jestler ve davranışlar sergileyen sporculara veriliyor. Bundan dolayı da her Pierre de Couberti Madalyasının arkasında oldukça etkileyici bir öykü var.

Örneğin ilk Pierre de Couberti Madalyalarından biri Avusturya’nın Innsbruck kentinde 1964 düzenlenen kış olimpiyat oyunları sırasında, İtalyan parkur kızakçısı (bobsled) Eugenio Monti’ye verildi. Yarışı önde götüren Tony Nash ve Robin Dixon’dan oluşan İngiliz takımının kızağını bir arada tutan civataları (bolts) düştü. Bunu gören Monti, kendi kızağının bir civatasını onlara vererek altın madalyayı kazanmalarını sağladı. Yarıştan sonra rakiplerine zaferi kendi elleriyle verdiğine pişman olup olmadığı sorulduğunda sinirlenerek, ‘Nash, ben ona bir civata verdiğim için altın madalyayı kazanmadı, en hızlımız olduğu için kazandı’ yanıtı verecekti.

Pierre de Couberti madalyası bazen de bir kahramanlığın karşılığı olarak verildi. 1988 Seul Yaz Olimpiyat Oyunlarında Kanadalı yelkenci Lawrence Lemieux, gümüş madalya kazanma yolunda ilerlerken, Singapur takımının yelkeninin rüzgarda ters döndüğünü ve sprocuların yaralandığını gördü. Gümüş madalyaya gitmek yerine Singapurlu sporculara yöneldi. İki sporcuyu sudan aldı ve güvenlik teknesi onları alıncaya kadar bekledi. Sporcuları teslim ettikten sonra da yarışa geri döndü. Yarışı 2’nci sırada bitirecekken 22’nci sırada bitirdi ama Olimpiyat Komitesi Kanadalı sporcuyu Pierre de Couberti madalyası ile ödüllendirdi.

Son olarak bu yıl Rio’da Yeni Zelandalı koşucu Nikki Hamblin, sakatlanan Amerikalı atlet Abbey D’Agostino’ya yardım için durdu ve yardım görevlileri gelinceye kadar onu tuttu. Hamblin acı içinde kıvranan rakibine yardım etti ama madalya şansını kaçırdı. Ancak, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Hamblin’i bu sportmence davranışından dolayı Pierre de Couberti madalyası ile onurlandırdı. Hamblin olimpiyat tarihinde bu madalyayı kazanan 17’nci sporcu oldu.