Skip to content
Menu

New York Times, Kanada ve Avustralya medya pazarına da girdi

nytimes-cince
Çince New York Times, gazetenin küresel okur pazarına açılma yolundaki ilk hamlelerinden biri olmuştu. Gazete bu yıl ise NYT Global projesini hayata geçirdi.

AMERİKA BÜLTENİ (23 Ağustos 2016)

New York ve ABD merkezli olmaktan çıkıp ‘dünyanın gazetesi’ olmayı planlayan New York Times, bu alanda ilk büyük genişleme adımlarını atıyor. Politico’da yayınlanan habere göre New York Times bu çerçevede ilk olarak Avustralya ve Kanada medya pazarlarına giriyor. Gazetenin, bu iki ülkede güçlü birer haber odası kurmak için somut çalışmalara ve yerel gazetecileri işe almaya başladığı bildirildi. New York Times, 2016’nın başlarında da Mexico City’de, Latino dünyasına hitap eden İspanyolca The New York Times en Español’u kurmuştu. İspanyolca NYT, gazetenin birkaç yıl önce yayına giren Çince sitesinden sonra ilk farklı dilde yayını oldu.

New York Times halen dünyanın en başarılı online ücretli haber sitesi konumunda. Gazetenin 2 milyona yaklaşan online abonelerinin sadece yüzde 13’ünün ABD dışından olması, gazeteyi küresel okuyucuyu daha fazla kazanacağı hamlelere yönlendiriyor.

New York Times, ‘gazetecilikte yeni uluslararası çağ’ dediği hamle için dünyanın değişik ülkelerine önümüzdeki 3 yıl boyunca 50 milyon dolarlık araştırma yatırımı yapacak. Bu para, pilot projelerin yanı sıra, küresel okur pazarını artırma yolunda, analitik çalışmalar ve okur sayısı artırma projeleri için harcanacak.

Gazetenin, girdiği her ülkede yerel rakiplerle rekabet edecek olması en büyük handikabı olacak. New York Times Company’nin CEO’su Mark Thompson, Mayıs ayında gazete çalışanlarına gönderdiği yazıda, ‘’Şirketimizin her biriminin, Amerikalı olmayan okur sayımızı ve ABD dışındaki gelirimizi artırmanın yolları konusunda yaratıcı düşünmesi gerek’’ diye kaydetmişti. Gazetenin patronu Arthur Sulzberger Jr. ve genel yayın yönetmeni Dean Baquet’in imzalarını da taşıyan memoda, ‘’Önde gelen dünya medya pazarlarında daha geniş ve daha derin bir okur kitlesine sahip olmak için kendimizi geliştirmek niyetindeyiz’’ denilmişti.

‘Dünyayı yönetmeye değil anlamaya yardımcı yayıncılık’

New York Times’ın Çin, Güney Amerika, Kanada ve Avustralya versiyonlarından sonra gözünü diktiği diğer büyük medya pazarları arasında, başta Almanya ve İskandinav ülkeleri olmak üzere Avrupa pazarı ile Hindistan ve Japonya gibi Asya pazarları da var.

New York Times’ın, ‘NYT Global’ adı verilen uluslararası yayıncılık ekibinde gazetecilerin yanı sıra, pazarlama ve pazar geliştirme personeli de yer alıyor. NYT Global’ın başındaki isim olan Stephen Dunbar-Johnson, Mayıs ayında Politico’ya yaptığı açıklamada, gazetenin sitesine arada sırada yolu düşen küresel okuru, düzenli okura dönüştürecek bir yapılanma içinde de olduklarını söylemişti. Dunbar-Johnson’a göre bu alanda dünyada büyük bir boşluk var ve New York Times bu boşluğu doldurmak istiyor:

‘’Economist dergisi, küresel okuruna sanki onların devlet başkanlığına talipmiş gibi hitap ediyor. Financial Times ve Wall Street Journal sanki küresel endüstrinin kaptanlarıymış gibi hitap ediyor. Bizim okur kitlemiz, dünya hakkında derin bir meraka sahip. Bu merakları da , dünyayı yönetmek istedikleri için değil, onu daha iyi anlayıp daha yaşanılır bir yer haline getirmeyi istedikleri için’’

NYT Global’ın editoryal yöneticilerinden Lydia Polgreen ise, ‘NY Times’ın dünyada tanınırlığı olan bir marka olduğunu ama içeriklerinin küresel karşılığının hakettiği düzeyde olmadığını’ belirtiyor. Polgreen ve ekibi, mevcut içeriğin neredeyse tamamının Amerikan aklıyla düzenlendiğini ve küresel yayıncılıkta bunu değiştireceklerine dikkat çekiyor.

2020 yılında 800 milyon dolar online abonelik geliri 

Kağıt baskı tirajının her geçen gün daha da azalması karşısında New York Times, dijital gelirini 2020 yılına kadar yıllık 800 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Gazetenin 2015 yılındaki internet abonesi geliri yıllık 400 milyon dolar olmuştu.

Ancak bazı analistler, dünyanın diğer ülkelerinde, ABD’de olduğu gibi gazeteyi internetten paralı okumaya hazır bir kitle olmadığını ileri sürerek, New York Times’ın uluslararası operasyonunun başarısının soru işaretleri olduğunu savunuyor.

Küresel web trafiği firmalarından comScore verilerine göre New York Times’ın web sitesinde Mart ayında ABD dışından gelen tekil ziyaretçi sayısı ayda 13.6 milyon. Buna mobil internet trafiği dahil değil.

Küresel rakipleri alarmda

New York Times’ın dünyaya açılma planı, özellikle ilk hedefi olan pazarlardaki güçlü medya kurumlarını da alarma geçirdi. İspanyolca konuşulan dünyanın en saygın gazetesi El País, NYT en Espanol’un hitap ettiği pazarda son yıllardaki girişimleri ve hamleleri ile biliniyor. El Pais’in genel müdürü David Alandete, NY Times’ın projesinden endişeli olduklarını gizlemiyor: ‘Elbette ki endişeliyiz. İspanyolca her yeni yayın yeni rekabet demek. Ama New York Times bir referans gazetesi olarak çok daha ciddi bir rakip’’.