Skip to content
Menu

Dünyada en iyi imaja sahip ülkeler

isvec
İsveç’in başkenti Stockholm, yüksek ekonomik ve yaşam standartlarına sahip olmanın yanı sıra, küresel turizmin de gözde merkezlerinden biri.

 

AMERİKA BÜLTENİ (24 Ağustos 2016)

Küresel algı-imaj araştırmaları ve danışmanlığı firması Reputation Institute, 2016 dünyanın en iyi imaja sahip ülkeleri listesini yayınladı. Dünyada en fazla kişinin ziyaret etmek, bulunmak, yatırım yapmak, hakkında öğrenmek istediği veya bunları tavsiye edeceğini belirttiği ülkeler sıralamasının zirvesinde İsveç var. ‘RepTrak’ olarak adlandırılan endeksin belirlenmesinde, ülkenin ihraç mallarının kalitesi, yaşam standartları, küresel kültüre katkı, genel hoşgörü, güvenlik gibi faktörler dikkate alınıyor. Endeksin ilk sıralarında Avrupa ülkelerinin yoğunlukla yer alması dikkat çekiyor. Endeksin ilk 10 sırasındaki 10 ülkenin ortak özellikleri ise, dünyanın en mutlu ülkeleri endeksinde de üst sıralarda yer almaları, barışçıl bir toplumsal yapıya sahip olmaları ve sosyal açıdan ilerici (eğitim kalitesi, sosyal sağlık sistemi, eşcinsel evlilik vb) politikalara sahip olmaları… İlk 20’ye giremeyen ABD endekste, 56.32 puanla 28’nci sırada yer aldı.

İşte küresel imajı en düzgün ilk 19 ülke ve mükemmel notu 80 olan endeksteki notları:

  1. Portekiz — 66.53. Portekiz, 2008 ekonomik krizinden en olumsuz etkilenen ülkelerden biriydi ve hükümet sıkı bir kemer sıkma politikası uyguluyor. Ancak, dünya turistleri arasındaki çekiciliği her zamankinden daha da güçlü şekilde kalmaya devam ediyor.
  1. Almanya — 67.55. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri, ve dünyanın en kaliteli markalarından bazılarının sahibi olarak Almanya’nın daha üst sıralarda olmaması şaşırtıcı. Eğer Frankfurt, Brexit sonrası Avrupa düzeninde Londra’dan çıkmayı düşünecek bazı bankaları kendine çekmeyi başarırsa, Almanya’nın sıralaması da çok değişir.
  1. İspanya — 67.73. Tıpkı Portekiz gibi ağır bir ekonomik krizden sonra toparlanmaya çalışıyor. Ancak turistler için vazgeçilmez duraklardan biri. Özellikle emeklilik sonrası Akdeniz sahillerine yerleşen İngiliz sayısı her yıl daha da artıyor.
  1. Belçika — 67.95. Sadece 11 milyon nüfusu olmasına rağmen Belçika, boyunu çok aşan bir küresel imaja sahip. Brüksel’in Avrupa Birliğinin merkezi olması, ülkenin milli futbol takımının Avrupa sıralamasında ikinci olması, ülkenin son derece popüler biralarının katkısını da unutmamak lazım.
  1. Fransa — 69.32. Son dönemdeki terörist saldırılar, Fransa’yı ziyaret etmek isteyen turistler de ‘acaba’ duygusu uyandırsa da Paris ve Fransız Rivierası hala dünyanın en popüler turist menzilleri arasında yer almaya devam ediyor. Fransa da tıpkı Almanya gibi, Brexit’ten sonra Londra bankalarını ülkesine çekme mücadelesi veriyor.
  1. Japonya — 70.97. Japonya’nın 1980’lerden beri yaratıcılık ve teknoloji ile ödeşleşen imajı devam ediyor. Uzakdoğu’yu ziyaret etmek ve orada iş yapmak isteyen herkesin aklına Hong Kong ile beraber gelen ilk yer olmayı sürdürüyor.
  1. İngiltere — 71.08. Brexit’in İngiltere’nin küresel imajına önümüzdeki yıllarda yapacağı olumsuz etkiyi tahmin etmek güç değil. Ancak Londra, yakın gelecekte finans merkezi olma şöhretini yitirse bile, tarihi şöhretinden dolayı küresel turistlerin ilgi odağı olmayı sürdürecektir. Ülkenin yolsuzluk oranının çok düşük olması nedeniyle, Londra’nın hukuk büroları da küresel müşterilerine hizmet vermeyi sürdürüyor.
  1. Italya — 71.68. İtalya’nın bankacılık sektörü kendi krizini yaşıyor ve bazılarınca Eurozone’u tehdit edebilir düzeye de ulaşabilir ama yüksek kaliteli ihraç malları ve müthiş turizm potansiyeli ile Saygınlık Enstitüsünün listesinde şimdilik yer almaya devam ediyor.
  1. Avusturya — 72.44. Bir zamanlar Avrupa’nın kültür başkentiydi. Hala birçok önde gelen kültürel faaliyetin odağı. Dünyada en yüksek yaşam standartlarına sahip ülkelerden biri ve tıpkı komşusu Almanya gibi dünyada oldukça rağbet gören kaliteli ihraç mallarına sahip.
  1. Hollanda — 73.90. Hollanda, üst düzey tolerans ve turist dostu sosyal yapısı ile ünlü. Dünyanın en işlek limanlarından biri olan Rotterdam ise adeta Avrupa ile dünyanın geri kalanı arasındaki ticaret kavşağı gibi
  1. Irlanda — 74.1. Yabancı yatırımcı çekmesi nedeniyle İrlanda ekonomisi geçen yıl yüzde 26 genişledi. Özellikle teknoloji ve finans şirketlerinin görülmemiş ilgisine sahip. Ülkelerinin Avrupa Birliğinden ayrılmasından endişeli İngilizler ve şirketleri de taşınınca bu trendin daha da yükseleceği öngörülüyor.
  1. Danimarka — 74.25. Avrupa ana karası ile İskandinav dünya arasındaki bağ olması nedeniyle Danimarka önemli bir turist kavşağı. Yurttaşları, oldukça yüksek yaşam standartlarına sahip. Yenilenebilir enerji alanında dünyada öncülük yapan ülkelerden biri ve 2050 yılına kadar fosil yakıtlarla elde edilmiş enerjinin kesinlikle kullanılmadığı bir ülke olma yolunda.
  1. Yeni Zelanda — 74.68. Turizm propaganda broşürleri, “Dünyanın en genç ülkesi” sloganını kullanıyor. Dünyanın geri kalanından ve sorunlarından uzak bu barışçıl Pasifik ülkesi, hem turistlere hem de yatırımcılara dostluğuyla biliniyor. Auckland, bu yıllarda adeta yeniden inşa ediliyor ve kürenin ‘sırt çantalı turist’leri, suç oranın azlığı nedeniyle oldukça rağbet gösteriyor.
  1. Finlandiya — 75.16. AB üyesi olan tek Kuzey Avrupa ülkesi olmanın avantajlarını yaşıyor. Dünyanın yaşam standardı en yüksek ülkelerinden biri. İhraç malı üretimi üst düzeyde ve Helsinki dünyanın popüler turist menzillerinden biri.
  1. Norveç — 76.18. İngiltere’nin Brexit referandumu sırasında tartışılan konulardan biri ise ‘Norveç Modeli’ydi. Norveç, AB pazarına belli oranda ortak ülkeymiş gibi girebiliyor ama oy hakkı yok. Bu model Norveç’e kazandırıyor gibi. Doğal kaynaklarının zenginliği nedeniyle dev bir ihracat ülkesi. Ve elbette turistik açıdan da oldukça çekici bir ülke.
  1. Avustralya — 76.84. Bugünlerde herkes Avustralya’ya taşınmak istiyor gibi. Harika iklimi ve gelişen ekonomisi gözönüne alındığında bu talep patlaması sürpriz değil. Ülkenin en büyük ekonomik sektörlerinden biri madencilik. Turizm açısıdan oldukça popüler bir ülke. Dahası Sidney, son dönemde teknoloji firmaları ve yatırımları patlaması yaşıyor
  1. İsviçre — 77.00. Avrupa Birliği üyesi değil ama Avrupa’nın tam ortasında kendi başına yaşıyor. Bankalarıyla ünlü ve oldukça yüksek yaşam standartlarına sahip. Alp’lerde kış ve kayak turizmi ile turistlerin ilgi odağı.
  1. Kanada — 77.82. Geçtiğimiz yıl da endekste ilk sırada yer alan Kanada, özellikle yaşamak için yeni bir ülke arayan küresel göçmenler arasındaki en popüler ülke. Hoşgörülü kültürü, güçlü ekonomisi, sosyal sağlık sistemi bunun en önemli nedenleri arasında.
  1. İsveç — 78.34. İsveç, bu endeksin birincisi olmak için gerekli herşeye sahip: Yüksek kaliteli ihracat malları üretimi, hoşgörülü toplum, düşük suç oranı, ziyarete değer birbirinden güzel şehirler, kuzey şartlarında görece ılımlı iklim, güçlü ekonomik akıl. Bunlar, sadece bu yıl değil, yakın yıllarda da İsveç’i endeksin zirvesinde tutmaya yeter.

Endeksteki 70 ülke arasında küresel imajı zayıf veya kötü olan 20 ülke ise şunlar:

Sıra Ülke Notu
51 Israil 47.43
52 Honduras 47.30
53 Katar 46.87
54 El Salvador 45.57
55 Mısır 45.22
56 Romanya 44.11
57 Çin 44.08
58 Türkiye 42.73
59 Ukrayna 42.54
60 Kolombiya 42.46
61 Kazakistan 41.58
62 Nikaragua 41.08
63 Angola 40.95
64 Cezayir 40.52
65 Rusya 39.82
66 Nijerya 36.37
67 Suudi Arabistan 36.32
68 Pakistan 31.03
69 Iran 29.74
70 Irak 24.56