Skip to content
Menu

ABD başkanlık seçimi bugün olsa hangi aday kazanır?

screen-shot-2016-10-13-at-4-28-18-amAMERİKA BÜLTENİ (13 Ekim 2016)

8 Kasım’da yapılacak ABD Başkanlık seçimi bugün olsaydı kim kazanırdı? ABD’de geliştirdiği ölçümlerle seçim ve spor karşılaşması sonuçları tahmininde dikkat çekici bir başarı oranı yakalayan istatistikçi Nate Silver’e göre eğer seçim bugün olsaydı Hillary Clinton, açık farkla başkan olurdu. Nate Silver’in iki adayın 50 eyaletteki oy oranlarını analiz ederek hazırladığı haritaya göre 13 Ekim 2016 günü itibarı ile Hillary Clinton’ın başkanlığı kazanma olasılığı yüzde 86.9 iken Donald Trump’ın adaylığı kazanma olasılığı sadece yüzde 13.1.

Clinton’ın, ülkenin en kalabalık nüfusa ve bunun sonucu olarak en yüksek delege oyuna sahip iki eyaleti California(55) ve New York’u (29) yüzde 99.9 kazanmasının yanı sıra, New Jersey, Maryland, Massachusetts, Virginia, Illinois, Michigan, Oregon, Washington, New Mexico, Rhode Island, Connecticut, Delaware, Vermont, Hawaii eyaletleri ile başkent DC bölgesinde kazanma olasılığı da yüzde 90’nın üzerinde. Yani kesine yakın. Bundan daha önemli olarak yine bugünkü tabloda, halk oyu oranları birbirine aşırı yaklaştığında seçim sonucuna etkisi son derece kritik olabilecek Pennsylvania, Wisconsin, Minnesota, Colorado gibi eyaletleri Clinton’ın kazanma olasılığı bugünkü tabloda yüzde 80’in üzerinde. Kritik eyaletler içinde en büyük çekişmeye sahne olan Ohio, Florida ve North Carolina’da ise Clinton’ın kazanma olasılığı yüzde 70’ler civarında. Silver’ın tahmininde Cumhuriyetçiler açısından en şok edici sonuçlardan ikisi ise başkanlık seçimlerinde geleneksel olarak Cumhuriyetçi eyaletler olan Arizona (yüzde 52.5) ve Nevada’da da(yüzde 75.9) Clinton’ın önde olması.

Bir adayın ABD başkanı seçilebilmesi için ülke genelindeki toplam 538 seçici delege oyunun salt çoğunluğu olan 270’e ulaşması yetiyor. Nate Silver’ın tahminine göre Hillary Clinton, 13 Ekim itibarı ile 343 delege oyu kazanırken Donald Trump 195 delege oyunda kalıyor.

Halk oyu oranında da Clinton rakibi Trump karşısında yaklaşık 5 puanlık ((yüzde 49.4 – 42.7) farka sahip.

Halen Amerikan spor kanalı ESPN’in yayın yönetmenliğini yürüten Silver, geliştirdiği PECOTA adlı hesap analiz yöntemi sayesinde Amerikan Beyzbol Ligindeki sporcuların performansları ile ilgili tahminleri ile ünlendi. Nate Silver, Barack Obama’nın ilk kez aday olduğu 2008 başkanlık seçiminde 50 eyaletin 49’unun sonuçlarını doğru tahmin etmesi nedeniyle büyük dikkat çekmiş ve Time dergisi tarafından 2009 yılında Dünyadaki En Etkili 100 İnsan arasında gösterilmişti.