Skip to content
Menu

Trump’ın New York’ta en fazla oy aldığı semtler hangileri?

rek-trump
Times Square’deki anti-Trump reklam bilboard’larından biri.

AMERİKA BÜLTENİ (15 Kasım 2016)

1944 seçiminden beri ilk kez iki başkan adayı da New Yorkluydu ve tarihte ilk kez iki başkan adayı da seçim gecesi Manhattan’daydı.

Donald Trump, 1946 yılında New York’ta dünyaya geldi ve bütün yaşamı bu şehirde geçti. Hillary Clinton ise Chicago’da doğdu, yaşamının önemli bir kısmı Arkansas’ta geçti ve New York eyaletinin boşalan senatör koltuğuna aday olmaya karar verdiği 1999 yılında New York’a taşındı.

Sonuçta sevinen Donald Trump oldu ancak bu sonuç hemşehrilerini çok da sevindirmedi. Çünkü, New Yorklular başkanlık seçiminde ezici bir çoğunlukla Clinton’a destek vermeyi tercih etmişti. Donald Trump, doğup büyüdüğü, servetinin önemli bir kısmını edindiği şehirden sadece yüzde 18 oy alabildi.

Trump’ın baba ocağı Queens’teki oy oranı ise yüzde 22 olabildi. Queens sakinlerinin yüzde 75’i Hillary Clinton’ı tercih etti. Trump’ın, Queens’te en fazla oy aldığı semt ise Astoria/Ditmars bölgesi oldu.

New York’un beş bölgesi içinde Trump’ın Clinton’dan fazla oy aldığı tek bölge sürpriz değil; Staten Island. Cumhuriyetçi Partili muhafazakar beyazların yoğunlukla yaşadığı ada, Trump’a yüzde 56 oranında oy vererek, adayı New York’un gerçek bir parçası olarak görmeyen hemşehrilerinin bu duygusunu biraz daha pekiştirdi.

Peki, New York popüler kültürüne uyarak Staten Island’ı New York’tan saymazsak, Trump’ın en fazla oy aldığı semtler hangisi? Brooklyn’in Brighton Beach, Sheepshead Bay ve Ocean Park South semtleri. Bu üç semtte de oyların çoğunu Trump kazandı. Bu üç semtin ortak yanı ise ‘küçük Rusya’ diye anılmaları. New York’taki Rus nüfusunun önemli bir kısmı burada yaşıyor. Bu ilginç sonuç Trump ile Putin arasındaki sıcaklığın bir yansıması bilinmez…

Trump’ın Manhattan’da en yüksek oy oranına ulaştığı semt ise Chinatown. Chinatown’ın özellikle yaşlı Çinli nüfusu, Eisenhower’ın Taiwan’a verdiği destekten dolayı o tarihten beri sürekli Cumhuriyetçi Partiye oy verme geleneğine sahip. Ancak yaşlı Çinli nüfusunun daha az olduğu Confucius Plaza, Bowery, Manhattan Köprüsü arasındaki kesimde de Trump’ın yüzde 22 oy alması şaşırttı. Trump’ın Manhattan adasında kayda değer destek bulduğu diğer iki bölge ise Manhattan Köprüsü yakınlarında dev apartman komplekslerinin olduğu Knickerbocker Village ile adanın elitlerinin yaşadığı Upper East Side bölgesi.

New York şehri içinde Türklerin en yoğun yaşadığı semtlerden biri olan Queens Sunnyside’ta ise oyların yüzde 82’si Clinton’a giderken, Trump yüzde 13 destek bulabildi.

İşte New York şehrini oluşturan beş bölgenin oy oranları

Manhattan:

Trump: yüzde 9

Clinton: yüzde 86

 

Brooklyn:

Trump: yüzde 17

Clinton: yüzde 79

 

Bronx:

Trump: yüzde 9

Clinton: yüzde 88

 

Queens:

Trump: yüzde 22

Clinton: yüzde 75

 

Staten Island:

Trump: yüzde 56

Clinton: yüzde 40