Skip to content
Menu

BAE’de 18 aydır gözaltında olan akademisyen ilk kez hakim karşısına çıkıyor

AMERİKA BÜLTENİ (16 Şubat 2017)

Mısır’daki Sisi yönetimini ve onu destekleyen BAE yönetimini eleştirdiği için 18 aydır gözaltında tutulan Birleşik Arap Emirlikleri yurttaşı akademisyen Nasser bin Ghaith’in 22 Şubat günü hakim karşısına çıkarılacağı belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütünden yapılan açıklamada, Ghaith’in 2015 Ağustos ayında tutuklandıktan sonra 9 ay hücrede tutulduğunu, 2016 Mayıs ayında ise yüksek güvenlikli Al-Sadr hapishanesine nakledildiği belirtildi.

Ghaith, Twitter’da Mısır yönetimini eleştiren bir dizi Tweet attıktan beş gün sonra başkent Abu Dabi’de 18 Ağustos 2015 günü sivil kıyafetli güvenlik görevlilerince gözaltına alınmıştı. Ghaith’e yöneltilen suçlamalar arasında, sarkastik mesajları ile BEA devletini ve onun emirinin itibarını zedelemek de bulunuyor. HRW Ortadoğu director yardımcısı Joe Storck, Ghaith’in gözaltına alındıktan sonra 9 ay boyunca ailesinin, nerede tutulduğu hakkında hiçbir bilgi edinmediğini, sonradan nakledildiği hapishanede ise ihtiyaç duyduğu sağlık bakımının sağlanmadığını söyledi.

Ghaith’e, Sorbonne Üniversitesinin Abu Dabi kampüsünde ekonomi profesörlüğü yaptığı 2011 yılında da BEA’nin emirini eleştirdikleri için yine tutuklandıktan sonra gözaltındayken işkence gördüklerini söylediği için, ‘devleti karalama’ suçlaması da yöneltiliyor.

Ghaith yine İstanbul’da 3 mayıs 2016’da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle de muhalif ‘Al-Islah’ hareketiyle de irtibatlı olmakla suçlanıyor. BAE terör yasaları, yazılı ve sözlü olarak bile olsa BEA emirlik yönetimine her türlü muhalefet ve eleştiriyi terör suçu olarak kabul ediyor. Ghaith, kendisini mahkemede savunacak bir avukat bulamadığı için mahkemesi ancak 17 ay sonra 21 Ocak 2017 günü başlayabilmişti.