Skip to content
Menu

Rusya skandalı Washington’ı sarsıyor

AMERİKA BÜLTENİ (2 Mart 2017)

Yarım yüzyıldan fazla süredir ABD politikasını takip eden gazeteci Dan Rather, ‘’tutuşmuş bir fitil bombayı ateşlemek üzere’’ yorumu yapıyor Washington DC’yi sarsan Rus skandalı hakkında.

‘ABD Başkanı Donald Trump ve ekibi ile Rus yetkililerin seçim kampanyasındaki ve başkanlığı kazandıktan sonraki örtülü ilişki ağı etrafında kopan skandal, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ın istifasından sonra durulmak yerine her geçen daha da büyüyor.

Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın da, geçen ay Senato’daki bakanlığının onay ifadesinde ‘görüşmedim’ dediği halde,  Rusya’nın Washington büyükelçisi Sergey Kislyak ile seçim döneminde iki kez görüştüğünün ortaya çıkmasının yankıları sürerken, bir çarpıcı iddia da Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyesi Adam Schiff’den geldi. Schiff, bugün komiteye ifade veren FBI Başkanı James Comey’nin, Trump’ın ekibi ile Ruslar arasındaki ilişkiye ait birçok bilgiyi komiteye vermekten kaçındığını iddia etti. Schiff, ‘’FBI’ın bildiğinden çok azını bildiğimizi söyleyebilirim’’ diye konuştu.

‘FBI başkanı ya bize konuşur ya da mahkemeye’

Sessions’ın başında bağlı olduğu ve FBI’ın da idari yönden bağlı olduğu Adalet Bakanlığının, Comey’e bilgilerini paylaşmamayı tavsiye etmiş olabileceği olasılığına dikkat çeken Schiff, FBI’ın bu konuda komiteye ketumiyetini daha fazla sürdüremeyeceğini ifade ederek, ‘’Eğer işimizi yapacaksak, FBI’ın bizimle tam bir işbirliği içinde olması lazım. Size şu kadarını söylerim bu kadarını söylemem diyemez.’’ FBI direktörünün komite ile bir sonraki toplantısına bütün bildiklerini getirmesi gerektiğini vurgulayan Schiff, ‘’Bu bilgileri, mahkeme kararı ile zorla almaktansa FBI’ın gönüllü işbirliği ile öğrenirsek daha iyi olur.’’ diye konuştu. Kongre komiteleri, kendilerine bilgi vermeyen veya eksik ve yalan bilgi veren herkesi mahkemeye sevketme yetkisine sahip.

Adalet Bakanı Sessions’ın yalan beyanda bulunduğu ortaya çıktıktan sonra Demokratlar bakandan derhal istifa, Cumhuriyetçiler ise kendisini soruşturmanın amirliğinden çekmesi çağrısı yapmıştı. Bir basın toplantısı yapan Bakan Sessions şimdilik Cumhuriyetçilerin isteği doğrultusunda kendisini soruşturmanın doğal amirliğinden çekmekle yetindi. Ancak Demokratların istifa baskısı sürüyor.

Flynn ve Trump’ın damadı Aralık’ta da Rus elçi ile gizlice buluşmuş

Öte yandan Beyaz Saray, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn ile Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in Aralık ayında Rus elçi Sergey Kislyak ile görüştüğünü doğruladı. Bu görüşmeye ilişkin haber New York Times’ın perşembe günkü sayısında yayınlanmıştı. New York’ta Trump Tower içinde gerçekleşen bu buluşma da, Trump’ın yemin töreninden önce ekibi ile Ruslar arasında yapılıp da kamuoyunda gizlenen görüşmelerden biri olarak kayda geçti. ABD Adalet Bakanlığınca yürütülen soruşturmada, Trump’ın ekibinden kimsenin Rus istihbaratçılarla da seçim sürecinde görüşüp görüşmediği de tespit edilmeye çalışılıyor.

Washington DC’nin en tehlikeli diplomatı

2008 yılından beri Rusya’nın Washington büyükelçiliğini yürüten Sergey Kislyak, skandalın merkezindeki isim. CNN’nin ABD istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Kislyak’ın sadece diplomat değil, bir istihbarat ağını yöneten istihbarat şefi olduğunu iddia etmesi skandala farklı bir boyut getirdi. Kremlin sözcüsü bu iddiayı yalanladı ve gerçek olmayan bir bilgi olarak nitelendirdi. Kislyak, Putin’e ve politikalarına sadakati ile biliniyor.  66 yaşındaki diplomat, özel partileri ve kültür sanat faaliyetlerine düşkünlüğü ile bilinse de kamuoyu önüne çıkmaktan kaçınan bir kişiliğe sahip. Televizyonlarla görüşmüyor, Amerikalı gazetecilerle pek konuşmuyor, sosyal medya kullanmıyor.