Skip to content
Menu

Küresel turizmin yeni gözdesi Japonya’ya yabancı yatırımcı akını

Tokyo’nun Shinjuku bölgesi. (Fotoğraf: Cemal Tunçdemir)

AMERİKA BÜLTENİ (24 Mart 2017)

Japonya’ya turistik gezi hiç olmadığı kadar popüler. Sadece 2016 yılında 24 milyon yabancı turist ülkeyi ziyaret ederek tüm zamanların rekorunu kırdı. 2030 yılı itibarı ile bu sayının 60 milyona çıkması bekleniyor. Ancak Japonya sadece turistik ziyaretler açısından kürenin yeni ilgi odağı değil. 126 milyon nüfusu ile G7 ülkeleri içindeki ikinci büyük pazar olan ülke son yıllarda sıfırdan kurulan veya büyümek isteyen çok uluslu şirketlerin de gözde yatırım ülkesi olmaya başladı. Son yıllarda bir çok mevcut veya yeni başlangıç yapacak yabancı şirket Japonya’ya yerleşiyor. 2015 yılı sonu itibarı ile yabancı yatırım miktarı 210 milyar dolara ulaşarak rekor kırmıştı. 2020 yılına kadar bu rakamın 300 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

Bu yönelişte en önemli etkenlerden biri de Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin, ‘’Japonya’yı dünyanın en yatırımcı dostu ülkesi yapma’’ hedefi ile art arda uygulamaya koyduğu kolaylık ve teşvikler. Bu teşvikler arasında kurumlar vergisinde yüzde 7’den fazla indirim, yetenekli yabancı işgücüne kolayca vize verilmesi, yeni iş kurulması veya mevcut bir şirketin Japonya’da şube açması sürecinde bürokratik işlemleri kolaylaştıran ve her türlü yardımı sağlayan ‘’Tokyo One-Stop Business Establishment Center’’ın kurulması da var.

Japonya pazarına yakın zaman önce giren tercümanlık ve içerik yönetimi şirketi TransPerfect’in CEO’su Phil Shawe, ‘’Japonya’nın son yıllarda gelişen olumlu ekonomik ortamı, küresel bir şirkete dönüşmek isteyen her Amerikan şirketi için Japonya’da da yatırım yapmayı her zamankinden daha önemli hale getirmiştir’’ diyor ve ekliyor: ‘’Dünyanın önemli şirketleri, 24 milyon turistin ilgi göstermesinin bir nedeni var deyip onları izleyip gelip potansiyeli görürlerse akıllıca davranmış olurlar’’

AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

CND anketi: Dünyanın en güzel iki kenti Tokyo ve Kyoto