Skip to content
Menu

ABD’ye gelen devlet başkanları nasıl karşılanır?

Resmi ziyaret için ABD’ye gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Beyaz Saray bahçesinde Barack Obama tarafından askeri törenle karşılanması, Mart 2016.

AMERİKA BÜLTENİ (16 Mayıs 2017)

Washington DC, dünyada devlet ve hükümet başkanı düzeyinde en fazla yabancı ziyaretçi ağırlayan başkent. Bu  yoğunluk da, dünyadaki birçok ülkeden farklı olarak yabancı konukların ağırlanmasında farklı bir protokol uygulanmasına neden oluyor.

Karşılama protokolleri, ziyaretin resmi niteliğine göre farklılıklar arz ediyor. İşte farklı nitelikte ziyaretlere göre bazı genel protokol kuralları:

 

Devlet Ziyareti

Devlet başkanı düzeyinde yapılır. Resmi kayıtlara, ziyaretçi liderin adıyla değil, ‘X ülkesinin ziyareti olarak’ geçer. Sadece ABD Başkanının ABD adına özel daveti ile gerçekleşir. Bu şekilde yıl içinde birkaç ev sahipliği yapılır. Genellikle 4 gün sürer. Havaalanında askeri tören ve en üst düzey protokol selamlaması ile karşılanır. Beyaz Saray’a gelişinde 21 pare top atışı ile karşılanır. İlk buluşmada diplomatik hediyeleşme yapılır. Beyaz Saray’da konuk lider onuruna ‘beyaz papyon/kravat zorunluluğu’ olan bir resmi devlet yemeği verilir. Konuk lider, Beyaz Saray’ın hemen karşısındaki Blair House’da ağırlanır. Beyaz Saray çevresindeki caddeler konuk liderin ülke bayraklarıyla donatılır. Kongrenin de onayı varsa ABD Kongresinin ortak oturumunda Kongre’ye hitaben konuşma yapar.

 

Resmi Ziyaret

Hükümet başkanlarının yaptığı resmi ziyarettir. Aşağı yukarı ‘Devlet Ziyareti’ ile aynı protokol uygulanır. Devlet Ziyaretinden farklı olarak Beyaz Saray’a geldiğinde 19 pare top atışı ile karşılanır ve onuruna verilen resmi devlet yemeğinde ‘siyah papyon/kravat zorunluluğu’ vardır. Konuk lider onuruna Dışişleri Bakanlığında öğle yemeği verilir.

 

Resmi Çalışma Ziyareti

Devlet başkanı veya hükümet başkanları için uygulanır. Havaalanında askeri törenle karşılanır. Beyaz Saray’ın programına göre onuruna yemek verilebilir de verilmeyebilir de. Dışişleri Bakanlığında öüle yemeği verilir. Beyaz Saray’a gelişinde tören yapılmaz. Hediyeleşme olmaz. Konuk lider Blair House’da ağırlanabilir de ağırlanmayabilir de… Sokaklara bayrak asılmaz. Kongre’ye hitap konusunda ise son söz Kongre’ye aittir.

 

Çalışma Ziyareti

Devlet başkanı veya hükümet başkanları için uygulanır. Havaalanında askeri törenle karşılanır. Beyaz Saray’a gelişinde tören yapılmaz. Beyaz Saray’da onuruna devlet yemeği verilmez. Dışişleri Bakanlığında öğle yemeği de tarafların anlaşmasına göre olabilir de olmayabilir de… Konuk lider Blair House’da ağırlanabilir de ağırlanmayabilir de… Sokaklara bayrak asılmaz. Kongre’ye hitap konusunda ise son söz Kongre’ye aittir.

 

Özel Ziyaret

Devlet başkanı veya hükümet başkanları için uygulanır. Havaalanında tören yapılmaz. Protokol yetkilisince ve ilgili büyükelçilerce karşılanır. Beyaz Saray’a gelişte tören yapılmaz. Blair House’da ağırlama ve hediyeleşme olmaz. Sokaklara bayrak asılmaz. Bu tür ziyarette Kongre’ye hitap için başvuru daveti olmaz. Çoğunlukla, tedavi, tatil gibi kişisel nedenler ile yapılmış ziyaretler veya Beyaz Saray veya ilgili bakanlıkta alınmış randevu ile kısa süreli görüşmeler için bu protokol uygulanır.  Beyaz Saray’a dönük yoğun randevu talebi ve Başkanın programının yoğunluğu nedeniyle, çok sayıda yabancı heyet bu şekilde randevu ile görüşmeye gelir.