Skip to content
Menu

Dünyanın dinsel açıdan en çoğulcu ülkesi

Singapur’un Chinatown bölgesindeki Sri Mariamman Hindu tapınağının girişindeki heykeller

AMERİKA BÜLTENİ (10 Haziran 2017)

Dinsel çoğulculuk dendiğinde birçok kişinin aklına öncelikle Batı ülkeleri geliyor ancak dünyanın dinsel açıdan en çoğulcu ülkesi Asya kıtasında. Washington DC merkezli Pew Araştırma merkezinin verilerine göre dünyanın inanç çeşitliliği en yüksek ülkesi Singapur.

Pew’in hazırladığı ve ülkedeki, Budist, Hristiyan, halk dinleri, Hindu, Yahudi, Müslüman, diğer dinler (tek grup olarak değerlendiriliyor) ve dinsizlerden oluşan sekiz kategoriye düşen vatandaş oranı ile hesaplanan dinsel çoğulculuk endeksinde (RDI) 9 puana sahip olan Singapur, 232 ülke arasında zirvede yer alıyor.

2015 Singapur nüfus araştırmasına göre ülke nüfusunun yüzde 33’ünü Budistler, yüzde 14’ünü Müslümanlar, yüzde 19’unu Hristiyanlar, yüzde 11’ini Taoistler, yüzde 5’ini Hindular ve yüzde 18’ini de herhangi bir dine tabi olmayanlar oluşturuyor. Singapur nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan yabancılar ise bu istatistiğe dahil değil. Bu dinsel çoğulculuğu Singapur’daki herhangi bir caddede biraz yürüyen herkes yakından gözlemleyebiliyor. Örneğin Little India bölgesindeki Walk of Faits güzergahında yürüyenler kısa bir mesafede 11 ayrı dini tapınağın önünden geçiyorlar.

Singapur, bu dinsel çoğulculuğunu, büyük dinlerin birçok bayramını resmi tatil yaparak kutluyor.

Dinsel çoğulculuk endeksinde en yüksek puana sahip ülkelerin çoğunun Güneydoğu Asya ülkeleri olması dikkat çekiyor. Singapur’un 9 puanla ilk sırasında yer aldığı dinsel çoğulculuk endeksinde Amerika Birleşik Devletleri, 4.1 puanla orta halli ülkeler grubunda yer alıyor. Endeks puanı 0.4 olan Türkiye ise Vatikan, İran, Afganistan, Ermenistan, Yemen, Irak, Nijer gibi ülkeler ile birlikte dinsel çoğulculuğu en düşük 25 ülke arasında yer alıyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz