Skip to content
Menu

Obama: Bu sağlık sigortası reformu değil, yoksuldan zengine dev bir para transferi

AMERİKA BÜLTENİ (23 Haziran 2017)

ABD Senatosunda çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçilerin haftalardır kapalı kapılar ardında üzerinde çalıştığı ve kamuoyundan sakladığı yeni sağlık sigortası reform planı nihayet Perşembe günü kamuoyuna açıklandı ve fırtına koptu. Tasarıya en sert tepkilerden biri ise, tasarı ile, adıyla (Obamacare) anılan ve başkanlığı döneminin en büyük reformu olan sağlık sigortası reformu rafa kaldırılacak eski başkan Barack Obama’dan geldi. Obama, Facebook sayfasından yayınladığı mesajında, ‘’Bugün yayınlanan tasarı bir sağlık sigortası yasa tasarısı değil, orta ve alt gelir grubu insanlarından en zengin insanlara devasa bir servet transferi yasası’’ yorumu yaptı.

Obama, ‘’Basitçe ifade edecek olursam, hastalanma, yaşlanma veya bebek sahibi olma durumunuzda bu yasa size zarar verecek’’ diye yazdı ve ekledi: ‘’Önümüzdeki birkaç hafta içinde, bu tasarının kamuoyunda hazmedilmesi için yapılacak bazı küçük düzeltmeler, bu yasanın özündeki temel art niyetliliği değiştirmeyecek’’.

Obama Cumhuriyetçi Kongre üyelerine de ‘Obamacare’ olarak bilinen sağlık sigortası reformunu aceleyle ilga etme çabasından önce düşünmeleri çağrısı yaparken şöyle yazdı: ‘’Sağlık sigortası reformunu ilga edip yerine yeni bir yasa ikame etmenin Cumhuriyetçi Partinin ana iddialarından biri haline geldiğinin farkındayım. Yine de, bir çoğunu yakından tanıdığım Senatörlerimizin bu değişikliğin ne getirip ne götüreceğinin muhasebesini yapacağını ve sağlık sigortası ile ilgili yasa yapmanın, sırf Demokratlar döneminde çıkarıldı diye bir yasayı ortadan kaldırmaktan daha fazlası olduğu konusunda rasyonel bir yaklaşım sergileyeceklerini umuyorum’’

Obama’nın yorumları, Senato Cumhuriyetçilerinin, Obamacare yerine hazırladıkları tasarıyı kamuoyuna açıklamalarından birkaç saat sonrasına geldi. Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler ise aynı konudaki kendi yasa tasarısını Haziran ayı başında kamuoyuna açıklamıştı. Başkan Trump, Temsilciler Meclisinin tasarısını övmüştü. Senatonun taslağı açıklandıktan sonra ise, ‘Bu tasarının yürekten bir destek görmesi için müzakarelere ihtiyaç olduğu’’ yorumu yaptı.

Cumhuriyetçilerin sağlık sigortası reformu taslaklarının, Amerikalıların sağlık güvencesine kavuşturmaktan çok ilaç, sigorta ve sağlık endüstrisinin çıkarlarını gözettiği eleştirileri yapılıyor. Vox analisti Ezra Klein, “Bu tasarıdaki bütün sağlık sigortası poliçelerinin tek bir ortak amacı var: Yoksulları, bugünkünden daha az kapsamlı sağlık sigortasına bugünkünden daha fazla sigorta ücreti öder hale getirmek” yorumu yaptı.

Dylan Mathhews, tasarının en fazla zarar vereceği grupları listelerken, Julia Belluz da tasarının en fazla kadınları vuracağına dikkat çekti.

Partiler üstü Kongre Bütçe Ofisinin yayınladığı rapora göre de Temsilciler Meclisinin sağlık sigortası reformu yasalaştığı taktirde 23 milyon düşük gelirli Amerikalı sağlık sigortası güvencesini kaybedecek. Wall Street / NBC News ortak anketine göre Temsilciler Meclisinin tasarısına kamuoyu desteği yüzde 16.

Senato Cumhuriyetçileri ise örneği daha önce çok az görülmüş şekilde yasa tasarısını kapalı kapılar ardında hazırladıkları ve içeriği hakkında kamuoyunu hiçbir şekilde bilgilendirmedikleri için tepki ve protestoların hedefi olmuşlardı.