Skip to content
Menu

Somali’de internet kesintisi üçüncü haftasında devam ediyor

AMERİKA BÜLTENİ (14 Temmuz 2017)

Somali’de internete bağlanmak isteyenler 24 Haziran gününden beri bunu gerçekleştiremiyor. Bir İsveç yük gemisinin, ülkenin tek fiber kablo hattına takılarak koparması ise Somali üç haftadır sanal karanlığa gömülmüş durumda.

Somali hükümeti, internet kesintisinin ülke ekonomisine günlük 10 milyon dolar zarar verdiğini açıkladı.

Afrika kıtasında internet alt yapısı kuran en son ülke olan Somali, internet kesintisinden önce de, yüzde 2’nin altındaki internet kullanım oranıyla, dünyada internete giren kişi oranı en düşük ülkelerden biri konumundaydı. Yetkililer, Somali’nin internete girişinin en erken 25 Temmuz’da mümkün olabileceğini açıkladılar.

İnternet kesintisi, halen kolera salgını, yaygın açlık krizi ve kuraklık sorunları yaşayan ülkeyi, bu mücadelelerinde de olumsuz etkiliyor. Yardım kuruluşları internet yokluğu nedeniyle, gerekli sorunları bildirmekte ve yardım almakta büyük güçlük yaşıyor. Ülkenin büyük insani kriz yaşayan kırsal kesimlerindeki aktivistlerle WhatsApp iletişimi de koptuğu için, krizlerin boyutları hakkında yeterli bilgi edinilemiyor.

20 yılı aşkın süre iç savaş yaşayan Somali, Transparency International istatistiklerine göre, dünyanın en yolsuz ülkelerinden biri konumunda. Başkent Mogadişu’da yaşayan ayrıcalıklı Somaliler, uydu aracılığı ile birkaç günde bir internete bağlanma olanağına sahip. Ancak, başkent dışında tam bir sanal karanlık var.