Skip to content
Menu

Bu kez siyah bir polis silahsız beyaz bir sivili öldürdü

AMERİKA BÜLTENİ (22 Temmuz 2017)

ABD’de yerel polislerin sivillere karşı orantısız şiddetinde yeni bir sayfa açıldı. Minneapolis departmanının Somali kökenli siyahi polis memuru Mohamed Noor, silahsız halde olan Avustralya kökenli Justine Damond adlı beyaz bir kadını ateş ederek öldürdü.

40 yaşındaki Justine Diamond, evinin arka tarafında bir kadının seslerini duyduğunu ve muhtemel bir tecavüz girişiminden şüphelendiği için 911 acil yardım hattını aramış ve polisler bölgeye yardım için gelmişti. Pijamalı haldeki Damond, polis arabasının sürücü kapısına yaklaştığı sırada, yan koltukta oturan polis memuru Noor, Damond’a ateş ederek öldürdü. Cinayet sırasında, polisin beden kameralarını çalışır vaziyette olmadığı anlaşıldı.

2015 yılında katıldığı Minneapolis emniyet müdürlüğünde görevli 9 Somali kökenli polis memurundan biri olan Mohamed Noor’un silahsız bir beyaz kadını öldürmesi, daha önceleri genellikle polisleri savunan muhafazakar çevrelerin bu kez ‘polis gücünü’ ve şehir yönetimini yoğun şekilde eleştirmesine neden oldu.

Bu tepkiler üzerine Minneapolis Emniyet Müdürü Janee Harteau istifa ettiğini açıkladı. Geçmiş olaylarda polis kurbanlarını savunan siyah aktivistler ise tavırlarından taviz vermedi ve siyahi polis memurunun cinayetine karşı beyaz maktülün hakkını savunuyor. Siyah aktivistler, Minneapolis belediye başkanı Betsy Hodges’ın Cuma günkü basın toplantısında da konuşmasına protestolarıyla engel olarak belediye başkanının derhal istifa etmesini istediler. Justine Diamond için düzenlenen yürüyüşe de daha önce çocukları polis kurbanı olmuş siyah anneler de katıldı.

Kim daha iki yüzlü tartışması

Olay, polis şiddetini yeniden gündeme getirmenin yanı sıra sosyal medyada yoğun bir ‘’iki yüzlülük’’ tartışması da başlattı. Beyaz muhafazakarlar, ‘’Eğer polis bir beyaz ve kurbanı bir siyah olsaydı şimdi aktivistler Minneapolis’i yakmıştı’’ diyerek bir beyazın öldürülmesinden dolayı yeterince tepki oluşmadığından yakınıyor. Siyah aktivistler ise, ‘’Minneapolis’in yanmamasının nedeninin ilk kez bir emniyet müdürünün, bir polis bir sivili öldürdükten hemen sonra doğrudan polisi suçlamasının ve ardından da istifa etmesinin’’ rol oynadığını ifade ederek, ‘’öldürülen bir siyah ve öldüren bir beyaz polis olsaydı bu suçlama ve istifaların hiçbirinin yaşanmayacağını’’ savunuyor.

Cinayette katil polisin bir Müslüman olması ise, ‘İslamofobik’ çevrelerce kutlanıyor. ABD Kongresinin ilk Müslüman üyesi olan Minneapolis milletvekili Keith Ellison’un da fotoğrafını sıklıkla sosyal medyada paylaşan bu çevreler, Minneapolis’in ‘Müslümanlara hoşgörüsünün cezasını çektiğini’’ savunuyor.

Minnesota eyaletinin en büyük kenti olan Minneapolis, içinde bulunduğu bölgenin aksine politik olarak solcu yelpazede yer alan bir kent. Şehri 1979 yılından beri Demokrat Partili belediye başkanları yönetiyor. ABD’deki en kalabalık Somalili nüfusu da Minneapolis bölgesinde yaşıyor.