Skip to content
Menu

Irma Kasırgası, tüm zamanların kasırga rekorlarını alt üst etti

AMERİKA BÜLTENİ (13 Eylül 2017)

Hafta sonunda Karayip Denizi adaları ve ABD’de can ve mal kaybına yol açan Irma Kasırgasının, Dünyada bugüne kadar kaydedilen, en uzun süre şiddetle esen kasırga veya tayfun ünvanının sahibi olduğu açıklandı.

Irma Kasırgası bu tarihi rekoru, tam 37 saat boyunca kesintisiz şekilde saatte yaklaşık 300 kilometre hızla eserek ulaştı. Bu rekorun son sahibi 2013 yılında Filipinleri vuran Haian Tayfunuydu (Super Typhoon Yolanda).

Irma, 30 Ağustos’ta tropik fırtınadan kasırgaya dönüştükten sonra 12 boyunca kasırga şiddetinde esti. Bunun üç gününde ise kasırgaların en şiddetli düzeyi olan kategori 5 şiddetinde bir kasırga olarak kaldı. Irma, bu üzün süreli kasırga esişi ile 1932 yılında Küba’yı adeta yıkan kasırganın şiddetine erişirken, uydu enformasyon çağının ise rekorunu kırdı. 8,5 gün boyunca ‘büyük şiddetli kasırga’ kalarak, 2004 yılındaki Ivan Kasırgasının rekorunu kırdı.

Irma ayrıca, 1989 yılındaki Hugo Kasırgasından beri tropik Atlantik’i vuran ilk kategori 5 kasırga oldu. Onlarca kişinin ölümüne yol açan bu şiddetli kasırganın oluşturduğu maddi hasar da ekonomiyi etkileyecek boyutta oldu. Florida’nın yüzde 60’ında elektrikler kesildi. Moody’s  analizine göre Irma’nın gerek doğrudan maddi hasar gerekse de üretimde yol açtığı kesinti ile ekonomiye maliyeti 64-92 milyar dolar arasında.

Irma yine, 24 saatlik periyotta, muazzam düzeyde Birikmiş Kasırga Enerjisi üreterek 1980 yılında Allen Kasırgasının rekorunu kırdı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin rüzgar/enerji endeksine göre Irma’nın ürettiği enerji, 2017 yılında oluşan Harvey dahil 7 tropik fırtına ve kasırganın toplam enerjisinden fazla oldu.

Irma Kasırgası, Karayiplerde ve Florida’da plajların yapısını değiştirdi, onbinlerce evi yıktı, milyonlarca kişiyi yaşadıkları yerlerden tahliye olmak zorunda bıraktı. Irma’nın Florida ve Georgia eyaletlerinde neden olduğu sellerin ise, yağmurların getireceği yeni yağışlarla 13 Eylül Salı günü en yüksek düzeyine çıkması bekleniyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz