NBA kürenin en popüler spor ligi olma yolunda
AMERİKA BÜLTENİ (17 Ekim 2018)
NBA takımları Dallas Mavericks ve Philadelphia 76ers arasındaki maçının son dakikasına girilirken Philadelphia 4 sayı önde ve topu kullanacakken tribünlerdeki binlerce Dallas taraftarı İngilizce ‘defans’ diye bağırıyor.
Her ne kadar bir NBA maçı için olağan bir ortam gibi görünse de 5 Ekim gününe ait bu manzara ne Philadelphia’dan ne de Dallas’tan… İki NBA takımının Çin’in Şanghay kentindeki hazırlık maçından. Dallas Mavericks takımından Dirk Nowitzki maç sonrası salondaki ortamı ‘fantastik’ diye niteliyor ve ‘’demek ki dünyanın her yerinde taraftarlarımız var’’ diye şaşkınlığını ifade ediyor.
Aslında NBA takımları gerek hazırlık maçlarını gerekse de bazen normal lig sezonu maçlarını zaman zaman ABD dışında bir başka ülkede de oynuyor. Ama son yıllarda bu sayıdaki artış ve gidilen yerlerde görülen ilgi, NBA ligini kürenin en etkili fenomenlerinden birine dönüştüğünü gösteriyor.
‘’Büyüme trendine baktığımda, özellikle genç kuşaklarda bu spora ilgi hem erkekler hem de kızlarda hızla artıyor. Oynayan sayısı artıryor. Online basketbol oyunlarına ilgi büyüyor’’.
NBA, 1990’lardaki Boston Celtics-Los Angeles Lakers rekabeti dünyadan da ilgi çekmeye başladı.
NBA liginin hızla küreselleşmesinde en önemli kırılma noktası 1992 Barcelona Olimpiyatları oldu. ABD’nin NBA oyuncularından kurulu ve ‘rüya takım’ diye adlandırılan basketbol milli takımı bütün maçlarını yaklaşık 44 puan ortalama farkla kazanarak şampiyon olduğunda genç kuşakların NBA ligine ilgisinde adeta bir patlama yaşandı.
2000’lerle birlikte internet ve online oyunlar da gençlerdeki NBA tutkusunu derinleştirdi.
NBA’da 42 ülkeden sporcular forma giyiyor. Her takımda ABD dışında doğmuş en az bir oyuncu var. Bu yıl NBA finallerini 50’ye yakın ülkeden gazeteciler bizzat yerinde takip etti.
NBA’ın hızla küreselleşmesinde basketbola küresel bakışın etkisi de rol oynadı. Basketbol her ne kadar ABD’de icat edilmiş bir spor olsa da daha erken dönemlerde Çin’de, Fransa’da ve diğer ülkelerde de oynanmaya başlandığı için kimse basketbolu bir ‘Amerikan sporu’ olarak görmüyor.
Günümüzde sadece Çin’de boş zamanlarından basketbol oynayan insan sayısı 300 milyonu geçmiş durumda. 2025’te dünyanın en kalabalık ülkesi olacak Hindistan’da da benzeri bir tablo var. Dünyada bu sayının toplamın 1 milyarın üzerine çıktığı tahmin ediliyor. NBA başkanı, Çin, Hindistan ve Afrika’yı özel hedef seçtiklerini bu üç yerine küresel nüfusun yüze 60’ını barındırdığını buralarda bir numaralı spor olunca kürenin en büyük sporuna dönüşmenin daha da kolaylaşacağına dikkat çekiyor.
NBA Liginin halen dünyanın 11 ayrı noktasında uluslararası ofisleri, 4 kıtada 6 akademisi var. NBA maçları artık 200’den fazla ülke ve bölgede canlı yayınlanıyor.
Bütün bu manzara, NBA lig başkanı Adam Silver’a oldukça iddialı konuşma olanağı veriyor: ‘’Gelecekte dünyanın bir numaralı sporu olacağımıza inanıyorum’’.