Asya, dev buluşmaya hazırlanıyor
AMERİKA BÜLTENİ (23 Ekim 2018)
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının kızıştığı bir zamanda Uzak Asya, küresel ekonomide dengeleri etkileme potansiyeline sahip dev bir buluşmaya hazırlanıyor. Japonya devlet başkanı Shinzo Abe Perşembe günü, beraberinde yüzlerce Japon iş temsilcisiyle Çin’e üç günlük ziyaretine başlayacak. Böylece 7 yıldır bir Japon lider ilk kez Çin’e resmi ziyaret gerçekleştirmiş olacak. Yine bu ziyaret, her ikisi de 2012’de göreve başlayan Abe ve Xi Jinping’in ilk kez bir resmi ziyaret çerçevesinde bir araya gelişine sahne olacak.
Japonya’nın, en güçlü müttefiki ve güvenlik garantörü ABD’nin top yekün bir ticaret savaşı ilan ettiği Çin’e bu ekonomik çıkarması, küresel ekonomide bakışların da yeniden bölgeye dönmesine neden oluyor.
Çin, halen Japonya’nın en büyük ticari ortağı konumunda. Bu tarihi ziyarete, son yıllarda Çin ekonomisinde iş yapmaya iştahları son derece yüksek Japon iş dünyasından 500 temsilcinin de katılacak olması dikkat çekiyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın da bu ziyaret öncesi Twitter’dan Abe’ye övgüler dizerek, ABD – Japon ticaretinde kendi dönemindeki tabloların grafiğini yayınlaması dikkat çekti.
Prime Minister @AbeShinzo of Japan has been working with me to help balance out the one-sided Trade with Japan. These are some of the investments they are making in our Country – just the beginning! pic.twitter.com/ib2yB3Akkt
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 18, 2018
30 yıl önce Japonya muazzam ekonomik büyümesiyle ABD’nin ekonomik üstünlüğüne en büyük tehdit konumundaydı. Ancak 1990’lardan itibaren yavaşlayan Japon büyümesinin yerine dünya bu kez de Çin’in hızlı yükselişine tanık oldu. Japonya, 2000’lerde kendi koltuğuna yerleşerek ABD’nin ekonomik üstünlüğüne en büyük rakip konumunda gelen Çin’in hızlı büyümesinin getirdiği fırsatları kullanarak bu ülkeye dönük yatırım ve ticaretini artırdı. İki ülkenin ilişkileri Doğu Çin Denizindeki bir insansız ada üzerinde İkinci Dünya Savaşından kalan anlaşmazlığın neden olduğu gerilimle 2012’de kopma noktasına gelmişti. Ancak her iki ülke, anlaşmazlık sürse de gerilimin iki ülkenin de aleyhine olduğu düşüncesiyle tansiyonu kısa sürede düşürdü ve ekonomik bağları korudu. Günümüzde Çin’in kendisinin Uzak Asya’nın lideri olduğu temel bakışı ile Japonya’nın bunu reddetmesi devam etse de ticari konularda işbirliği de artarak sürüyor. ABD ile sorunlar yaşayan Çin için Japonya artık çok daha önemli bir ticaret ortağı konumuna geldi. Japonya’nın da Trump’ın politikalarından rahatsızlığı ile işbirliği sürpriz bir yakınlığa da dönüşme potansiyeli taşıyor.
İki ülkenin buluşmasında ilk gündem maddesi ticaret savaşı ve gümrük vergileri olacak. Çin, ABD’nin bazı Çin ürünlerine gümrük vergisi nedeniyle ABD’den yaptığı diğer bazı ithalatları da keserek, Japonya’dan ithalata başladı. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 300 milyar dolar eşiğini geçti. Japonya’nın ABD ile ticaret hacmi ise 200 milyar dolar civarında. Otomobil üreticilerinden gıda üreticilerine kadar geniş bir yelpazede Japon iş dünyası Çin’de yatırımlara sahip.
Ziyaretin bir diğer önemli başlığı ise Kuzey Kore olacak.
Japonya Kabine Sekreteri bakan Yoshihide Suga, bu ziyaretin yarattığı yeni bir momentum oluşturma fırsatını değerlendirmeyi amaçladıklarını ve Çin – Japonya işbirliğini yeni bir düzeye taşımak istediklerini açıkladı.
Ziyaret sırasında ayrıca iki ülkenin barış ve dostluk anlaşması imzalamasının 40’ncı yıldönümü de kutlanacak.
Çin başbakanı Li Keqiang, Mayıs ayında Japonya’ya resmi ziyarette bulunmuştu. Çin lideri Xi Jinping’in de, Abe’nin ziyaretine bir mukabele olarak yakın bir gelecekte Japonya’ya resmi bir ziyaret yapması bekleniyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz