AMERİKA BÜLTENİ (31 Ekim 2018)
Kısaca MPAA olarak bilinen Amerikan Sinema Filmleri Derneği, filmlere reyting karnesi vermeye başlamasının 50’nci yılında, filmlere en çok hangi reyting dereceleri verildiğinin istatistiklerini açıkladı. 1968’den beri ABD’de 30 binden fazla sinema filminin reyting derecelendirmesi yapılırken, bu filmlerin çok büyük çoğunluğuna ‘R’ reyting derecesi verildiği ortaya çıktı. Derecelendirme hangi filmin hangi seyirci kitlesince izlenmesinin uygun olduğunu veya olmadığını gösteriyor.
1968 yılından beri 17202 sinema filmi ‘R’ derecesi alırken, 5578 film PG derecesi ve 4913 film de PG-13 reyting derecesi aldı. Her yaştan herkesin izleyebileceği G derecesine sahip film sayısı ise sadece 1574 oldu.
Bu süre içinde 428 film, MPAA’nın verdiği derecelendirmeye itiraz etti. Filmlerin reyting derecelendirmesi gişe hasılatını yakından ilgilendiriyor.
MPAA’nın reyting derecelendirmeleri ve anlamları şunlar:
G – Filmin her yaştan izleyici için uygun olduğunu ifade ediyor.
PG – Filmin bazı kısımlarının çocuklar için uygun olmayabileceği uyarısıdır.
PG-13 – Filmin 13 yaşından küçük çocuklar için uygun olmadığını ifade ediyor.
R – Bu sinema filmini, 17 yaşında küçüklerin yanlarında bir büyükleri veya velileri olmadan seyredemeyeceklerini ifade ediyor.
NC-17 – Bu reyting, 17 yaşından küçüklerin kesinlikle sinema salonuna alınmayacağı uyarısını ifade ediyor. Daha çok ‘yetişkin’ filmlerine yönelik bu reyting kategorisi 1990 yılına kadar X harfi ile ifade ediliyordu.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz