Skip to content
Menu

Bazı rakamlarla Trump kabinesi

ABD tarihinin en zengin kabinesi olan Trump kabinesinin toplantıları, geleneksel olmayan şekilde dua ile başlıyor.

AMERİKA BÜLTENİ (21 Aralık 2018)

Savunma Bakanı James Mattis’in de Şubat ayı itibarı ile görevinden ayrılacağını açıklaması gözleri bir kez daha Donald Trump’ın kabinesine çevirdi. Trump yönetiminde yolları ayrılan üst düzey isimlerin sayısı 25’e yükseldi. Kabinenin bir çok önemli koltuğunda isimler değişti. Ancak değişmeyen bir şey var; Trump kabinesi hala ABD tarihinin en zengin kabinesi ve hala ABD tarihinin en muhafazakar kabinelerinden biri. Trump başkanlık görevini devralmadan önce, yoksulları sevdiğini ancak yoksullara görev vermeyeceğini, zenginlerle çalışmayı sevdiğini açıklamıştı.

İşte bazı dikkat çekici rakamlarla Trump yönetiminin zenginliği: 

Forbes dergisinin 2017 hesaplamalarına göre Trump’ın kabinesinin toplam serveti: 4,3 milyar dolar. 

Barack Obama’nın ilk kabinesinin toplam serveti: 67,2 milyon dolar. 

George W. Bush’un ilk kabinesinin toplam serveti: 351 milyon dolar. 

Trump’ın kabinesinde en zengin bakan olan Wilbur Ross’un serveti: 1,5 milyar dolar. 

Wilbur Ross’un İngiliz yatırım bankası Rothschild & Sons’ın New York merkezinin iflas masasında danışmanlık yaptığı yıl sayısı: 24. 

Ross’un Rothschild’ten ayrılarak kendi şirketi WL Ross & Co’yu kurup, tekstilden çeliğe değişik alanlarda üretim yapan ama iflas etmek üzere olan şirketleri satın almaya başladığı yıl: 2000

Kabinedeki bir diğer dolar milyarderi olan ABD Eğitim Bakanı Betsy DeVos’un Acton Institute adlı aşırı sağcı düşünce kuruluşunun yönetiminde kaldığı yıl sayısı: 10

Acton Institute adlı düşünce kuruluşunun ‘çocuk çalıştırmak yeniden yasal olsun’ adlı bir çalışmayı yayınladığı tarih: 11 Mart 2016

Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’ın babasının, oğlunun lisans eğitimi almaya kabul almadan hemen önce Harvard Üniversitesine yaptığı bağış miktarı: 2,5 milyon dolar.

Jared Kushner’ın babasının, oğlunun hukuk eğitimi ve MBA yüksek lisansı yapmadan hemen önce New York Üniversitesine yaptığı bağış miktarı: 3 milyon dolar.

Trump’ın ilk dışişleri bakanı Rex Tillerson’a bakan olup da görevden ayrılınca Exxon Mobil tarafından ödenen emeklilik tazminatı miktarı: 180 milyon dolar.

Hazine Bakanı Steven Mnunchin’in bakan olmadan önce yöneticisi olduğu bankanın, eksik ödeme nedeniyle haciz işlemi yaparak bir eve el koymasına neden olan eksik ödeme miktarı: 27 cent. 

27 cent’lik yanlış ödemeden dolayı evine bankanın el koyduğu vatandaşın yaşı: 90

Aynı bankanın California’da siyahların ve Hispaniklerin yaşadığı bölgede haczettiği ‘mortgage’lı ev oranı: 10’da 7. 

Hazine Bakanı Steven Mnunchin’in Cumhuriyetçi Parti tarafından yayınlanan biyografisinde tam 17 yıl bankerlik yaptığı Goldman Sachs bankasından bahsedilme sayısı: 0.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un malikanesi ile Donald Trump’ın Florida’daki malikanesi Mar-A-Lago arasındaki mesafe; 2 kilometre. 

Trump’ın kabinesinde dolar milyarderi sayısı:

Trump’ın kabinesinde dolar milyoneri bakan sayısı: 12

Trump’ın bakanlık eş değerindeki Çevre Koruma Kurumuna (EPA) başkan atadığı Scott Pruitt’in başkan olmadan önce bu kuruma açtığı dava sayısı: 14

Enerji Bakanlığı bütçesi içinde nükleer güvenliğin payı: yüzde 65

Trump’ın Enerji Bakanı yaptığı Texas eski valisi Rick Perry’nin, Cumhuriyetçi Partinin ABD başkan aday adayı olduğunda en büyük vaadi olan Enerji Bakanlığını tamamen kaldırma vaadinde bulunduğu tarih: 11 Eylül 2011.

Trump’ın kabinesindeki en yoksul kişi Başkan Yardımcısı Mike Pence’ın Indiana Milletvekili olduğu yıl sayısı: 12

Mike Pence’in Indiana eyalet valiliği yaptığı yıl sayısı: 4

Mike Pence’in sahip olduğu ev sayısı: 0

Mike Pence’in emeklilik fonundaki tazminatı dışındaki tek banka hesabında para miktarı: 15 bin dolar. 

Pence’in 3 çocuğunun üniversite kredilerinden kaynaklı borç miktarı: 105 bin dolar.   

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz