Skip to content
Menu

Tarihte bir ilk; Kongre ABD başkanına Kongre’de konuşma izni vermedi

AMERİKA BÜLTENİ (24 Ocak 2019)

Kongre ve Beyaz Saray arasındaki bütçe uzlaşmazlığı nedeniyle ABD tarihinde federal devletin en uzun süreli kapalı kalışının 33’ncü gününde ABD bir ilke daha tanık oldu. ABD Kongresi, ABD Başkanının Kongre Kürsüsünden yıllık geleneksel konuşmasını yapmasına izin vermedi. 

ABD Kongresinin en yetkili ismi olan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 3 Ocak günü göreve başlamasından sonra teamül gereği ABD Başkanının, Birliğin Durumu konuşmasını 29 Ocak günü yapması planlandı. Ancak Pelosi, 16 Ocak günü gönderdiği mektupta, federal hükümetin kapalı olması ve yeterli güvenlik önlemleri alınamayacağı gerekçesiyle ABD başkanının ya konuşmayı ertelemesi veya üçüncü başkan Thomas Jefferson’ın başlattığı gelenekte olduğu gibi yazılı bir rapor olarak Kongre’ye göndermesini istedi.

İkili arasındaki asıl düello ise Çarşamba günü yaşandı. Trump’ın Çarşamba sabahı, gerekli bakanlıklarla görüştüğünü ve her hangi bir güvenlik problemi olmayacağını söyleyerek, 29 Ocak’ta Kongre’ye konuşma yapmaya her halükarda gideceğini açıklamasından birkaç saat sonra herkesi şok eden bir hamle geldi. Nancy Pelosi, Beyaz Saray’a gönderdiği mektupla, Temsilciler Meclisinde, Başkan’a kürsü izni verecek yetki oylamasının yapılmayacağını bildirerek, ABD Başkanının Kongre kürsüsünde konuşamayacağını bildirdi. Pelosi Trump’a gönderdiği mektubu Twitter adresinden de paylaştı.

ABD tarihinde Kongre’nin bir başkanın konuşma isteğini geri çevirmesi ilk kez yaşandı. Pelosi’ye destek veren Virginia milletvekili Gerry Connolly, ‘’Kongre devletin eşit ortağı bir erk. Kongre, yürütme erkinin bir uzantısı değil. Umarım Sayın Trump bu anayasal ilkeyi test etmeye kalkmaz’’ şeklinde konuştu. 

Trump, daha sonra yaptığı açıklamada, ‘’Demokratların marjinalleştiği’’ yorumunda bulundu. Ancak bir çok politik gözlemci ve yorumcu, Trump’ın konuşmasını, Kongre binasından farklı bir yerde de olsa her halükarda yapacağı görüşünde. Trump da Çarşamba günü gazetecilere, ‘’alternatif bir şeyler yapacağız’’ diyerek bunun sinyalini verdi ancak nerede konuşabileceğiyle ilgili bir detay vermedi. 

Trump da Pelosi’ye uçak vermemişti

Temsilciler Meclisi’nin Trump’a 16 Ocak’ta, ‘federal devletin yeniden açılmasına kadar’ Kongre’de konuşmanın ertelenmesi istediğini iletmesinden sonra Donald Trump’tan ilginç bir karşı hamle gelmişti. Beyaz Saray, Kongre’ye gönderdiği mektupla, Pelosi başkanlığındaki Kongre heyetinin Afganistan’daki Amerikan askerlerine yapacağı destek seyahatine devlet uçağı tahsisinin, federal devlet yeniden açılıncaya kadar ertelendiğini bildirmişti. Devlet uçaklarının uçuş denetimi yürütme erkinin yetkisinde bulunuyor.