Skip to content
Menu

Trump’ın danışmanı ve sırdaşı Roger Stone’un evine FBI baskını

AMERİKA BÜLTENİ (25 Ocak 2019)

Donald Trump’a en yakın isimlerden biri olan danışmanı Roger Stone, FBI’ın sabah saatlerinde evine düzenlediği baskınla gözaltına alındı. Rusya’nın 2016 ABD seçimlerine müdahalesini soruşturmakla özel olarak görevlendirilen bağımsız Savcı Robert Mueller’ın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Büyük Jüri’nin verdiği kararla tutuklanan Stone, aralarında ‘tanıkları ifadelerini değiştirmek için korkutma ve tehdit etme’, ‘Kongre’ye ve soruşturma makamlarına yemin altında yalan bilgi verme‘, yargı sürecini fesada uğratma da dahil 7 ayrı suçlamayla suçlanıyor… 

Roger Stone’a yöneltilen dikkat çekici suçlamalardan biri de Amerikan makamlarınca Putin’e yakın kişilerce yönlendirildiği kabul edilen Wikileaks ile temasları. Savcılıkça kamuoyu ile paylaşılan iddianameye göre ABD başkanlık seçimlerine haftalar kala Hillary Clinton’ın kampanya yöneticisinin e-mail adresinin hacklenerek bütün e-maillerin, Wikileaks üzerinden yayınlanması sırasında Stone, Wikileaks ile sık sık temas kurdu ve onlardan edindiği ekstra bilgileri Trump’ın kampanyasına aktardı.

Fort Lauderdale’deki evinde gözaltına alınan Stone’un Cuma günü öğleden sonra hakim karşısına çıkarılması bekleniyor. 

‘Kirli Hilebaz’ın kirli tarihi

‘Dirty Trickster (Kirli Hilebaz)’ lakaplı Roger Stone, 1970’lerde Richard Nixon’un 1972’deki ikinci dönem başkanlık seçim kampanyasındaki çalışmalarından beri ‘karanlık’ politik stratejiler geliştirdiği gerekçesi ile Cumhuriyetçi Parti içinde de bir çok kişinin şüpheli yaklaştığı bir isim olageldi. Nixon’un yeniden aday olacağı seçimde parti içinden ona karşı aday adayı olan Pete McCloskey’ın kampanya hesabına ‘Genç Sosyalist Birliği’ diye sahte bir isimle bağış yapan Stone, daha sonra bu bağış makbuzunu Nixon’a götürerek onun ‘McCloskey’i sosyalistler destekliyor‘ propagandasına malzeme yapmıştı. Stone’un bu kirli stratejileri, Watergate soruşturmalarında Nixon’un Oval Ofis kayıtlarının ortaya çıkmasıyla ifşa olmuştu. Stone, 1980’li yıllarda da Paul Manafort ve Charlie Black ile birlikte kurduğu lobi şirketi, bir çok kriminal diktatörün Washington’daki isteklerinin lobisini yaparak servet kazanmıştı.

Stone’un parti içindeki etkinliğini azaltan ise National Enquier adlı tabloid dedikodu dergisinin, o ve karısının, bir ‘swinger’ dergisine grup seks yapmak için çift aradıkları bir ilan verdiklerini ifşa etmesi oldu. Skandal Stone’un o günlerde görevli olduğu ve Clinton’a karşı Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Bob Dole’un kampanyasından istifa etmesine neden oldu.

Stone’un geri dönüşü ise 2000 başkanlık seçimlerini aylarca kilitleyen Florida’da, krizin her anında görünmesiyle oldu. Stone, sadece yeniden sayımlarda mahkeme önündeki gösterileri organize etmekle yetindiğini iddia etti.

New York’un 2000’lerin başında yükselen valisi Eliot Spitzer’ın bir fahişe ile buluştuğunun ortaya çıkıp istifa etmesine neden olan skandalı da Stone’un organize ettiği iddia edildi.

Yine 2010 seçiminde Liberteryan Partinin New York vali adayı Warren Redlich’in ‘seks avcısı’ olduğunu iddia eden 150 bin broşürü New York’Taki evlere gönderenin Stone olduğu da uzun süre gündem olmuştu.

Stone, 2008 yılında New Yorker dergisine politik felsefesini şu şekilde açıklanmıştı:

”Politikada, insanları birleştirmekle değil, karşınızdaki insanları bölüp, yüzde 51’inizi almakla kazanırsınız.”

Stone, çok yakın dostu olduğu Donald Trump’a on yıllardır politik konularda danışmanlık yapıyordu. Trump’a, halen aynı soruşturma çerçevesinde yargılanmakta olan Paul Manafort’u başkanlık seçim kampanyasının yöneticisi yapmasını tavsiye eden de Roger Stone’du. Stone da Trump gibi komplo teorilerine, beyaz ırkın üstünlüğüne inanıyor ve yine Trump gibi kadınları aşağılayan bir çok açıklaması var.

Öte yandan aynı soruşturma çerçevesinde halen Virginia’da tutuklu bulunan Manafort’un da bugün yargılandığı Virginia mahkemesinde duruşması var.