NECDET YILMAZ
1 Mart 2019
Her yıl mart ayının başlarında özellikle sanatseverler için New York’ta farklı bir heyecan yaşanır. Bunun sebebi Armory Show Sanat Fuarı’dır.
Hudson Nehri kıyısındaki 92 ve 94 numaralı iskelelerin önünden fuar alanına girmek için uzun kuyruklar oluşur. Ne fuar yerinin, Manhattan’ın toplu ulaşımın kolay olmadığı bir köşesinde olması ne de nehir kıyısında daha da fazla hissedilen Mart soğuğu, binlerce sanatseverin buraya akın etmesine engel olamaz.
Ben de yıllardır her sene bu adeta manyetik çekimin etkisiyle, dünyanın her yerinden gelen sanat çalışmalarını görmek, sanatçılarla tanışmak için buraya koşarım. Bazı eserlerde heyecanlanır, bazılarını anlamaya çalışır, bazılarının önünde selfie çektirir, bazılarına da “bu da sanat mı yani?” diye söylenirim. Sadece her form ve şekildeki sanat eserler değil, dünyanın en büyük sanat fuarlarından biri olmasına rağmen Hudson’a doğru uzanan iskelelerin teneke çatılarının yağmurda akması nedeniyle pahalı sanat eserlerinin önüne plastik kova konması da gözümden kaçmayan detaylardandır. 2017 yılındaki Armory fuarı sırasında meydana gelen fırtınada bir Alman galerisinde böyle bir duruma yine tanık olduğumda, galericiye, plastik kovanın da sergilenen sanat eserlerinden biri olup olmadığını sormaktan kendimi alamamıştım. Demek ki bu yıl problemler daha da artmış olacak ki Armory’nin 92 numaralı iskelesi bakıma alınmış ve bu bölüm iptal edilmiş. Fuarın başlamasına sadece günler kala, buradaki galerilerin -ki genellikle aralarında Picasso gibi 20. Yüzyılın önde gelen sanatçılarının eserleri sergileniyor- 90 numaralı iskeleye taşınmasına kararı verilmiş. Bu taşınma nedeniyle, aynı iskelede düzenlenen Armory’nin kardeş sanat fuarı Volta ise iptal edilmek zorunda kalınmış.
Onca masraf yapıp Volta’ya iş gönderen galerilerin durumunu merak ediyorum. Öğrendiğim kadarıyla, söz konusu galericiler bu son dakika kararından pek de memnun olmasa da Armory yetkilileri, sergilenme ücretlerinin iadesi garantisi vermiş. Yine de bazıları geri dönmektense, 36 numaralı iskelede düzenlenecek paralel etkinlik Art On Paper Fuarında yer bulabilmiş. Her ne kadar, sanat sürprizleri sevse de, binlerce dolar yatırım yapan sanat galericileri için bu son dakika sürprizleri pek sevimli olmasa gerek…
Armory 2019’un programından da bahsedeyim biraz. İlk kez 1994’te New York’ta Gramercy Hotel’de bazı sanat galerilerinin girişimiyle başlayan ve isim değiştirerek bugüne kadar gelen fuar, 25. Yıldönümü anısına Uluslararası Gramercy Ödülü düzenledi. Ödül, etkinliğe ilk kez katılan genç ve yenilikçi galerilere verilecek.
Sally Tallant, Lauren Haynes ve Dan Byers, Armory’nin bu yılki başlıca küratörleri olarak açıklandı. New York Queens Müzesi Müdürü Tallant’ın küratörlüğünü üstlendiği “Yarının Dünyaları” isimli platform sunumlarında sanatçılar Andreas Angelidakis, Şiah Armajanı, Tania Candiani, Ryan Gander, Iris Häussler, Xaviera Simmons, Jessica Stockholder, Süper Taus ve Pascale Marthine Tayou’nun sosyal ve politik temaları işleyen geniş boyutlu eserleri fuar alanının değişik bölgelerinde sergilenecek.
Bu yıl fuara katılan 33 ülkeden 194 galeri arasında, Türkiye’den de iki galeri var: Dirim Art ve Öktem&Aykut. Geçen yıl hariç, Armory’nin son yıllarının müdavimleri arasında olan İstanbul merkezli Dirim Art, Pier 94’teki 727 numaralı standta yer alacak. Galerinin temsil ettiği sanatçılar ise Ayşe Erkmen, Mustafa Hulusi ve Nasan Tur. Berlin ve İstanbul’da yaşayan Ayşe Erkmen ile New York’taki bir performansında tanışmış, Amerika ve Avrupa arasındaki sanat farkını konuşmuştuk. Sanatçı, Amerika’da ticari kaygıların daha ön planda olduğu yorumunu yapmıştı.
Diğer Türk galerisi Öktem&Aykut ise Galata Kulesi yakınlarından geliyor New York’a… Pier 94’te, P14 numaralı standında New Yorklu sanatseverlere tanıştıracağı sanatçıları ise Murat Akagündüz, Francesco Albano, Can Altay, Koray Ariş, Bora Başkan, Benji Boyadgian, Elif Boyner, Gökçen Çabadan, Aret Gıcır, Jennifer İpekel, Borga Kantürk, Emel Kurhan, Sinan Logie, Lara Ögel, Toygun Özdemir, Arslan Sükan, Mehmet Tekin, ve Tuba Yalçınkaya.
Fuar kapsamında, internetten de izlenebilecek “Live Talk” adlı paneller, sanatçı, küratör ve eleştirmenleri sanat ve sorunları üzerine konuşmak için bir araya getirecek. “Protesto olarak Sanat”, “Kuratörler Liderlik Zirvesi”, “Seks, Provakasyon ve 90’ların New York’u” gibi başlıklardaki tartışma oturumlarından biri de “Bienaller, Şimdi ve Sonrası”. Sally Tallant’ın moderatörlüğü yapacağı bu panelin katılımcıları, Sanatçı Ryan Gander, Toronto Bienali Küratörü Candice Hopkins ve İstanbul Bienali Müdürü Bige Örer olacak.
Armory Show, 7-10 Mart günleri arasında yağmur, kar, akan çatı demeden sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Bu önemli fuarın içerik, yer ve takvimleri ile ilgili detaylı bilgiye, fuarın remi sitesinden (http://www.thearmoryshow.com) ulaşabilirsiniz.