Skip to content
Menu

Kongre ile Beyaz Saray arasında ‘Mueller Raporu’ kavgası kızışıyor

AMERİKA BÜLTENİ (9 Mayıs 2019)

ABD Adalet Bakanı William Barr’ın ‘Kongre’yi aşağılama’ suçu işlediğine ilişkin karar tasarısı Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonunda oy çokluğuyla kabul edildi. Adalet Bakanı Barr’ın özel yetkili soruşturmacı Robert Mueller’ın hazırladığı raporun tam metnini Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonunun talebine rağmen göndermeyi reddetmesi üzerine gündeme gelen karar komisyonda, 16’ya karşı 24 oy ile kabul edildi. 

Kararın Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda da kabul edilmesi halinde, Kongre tarafından Adalet Bakanının görevinden azli gündeme gelecek. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de kararı desteklediğini açıklayarak, Bakanın Kongrece görevinden azlinin gündem dışı olmadığını söyledi. 

Pelosi, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Trump yönetimini, kendisini görevden azil girişimi yapması için sürekli Kongre’yi provoke etmekle de itham etti; ‘’Hemen her gün, Başkan, kendisini, azledilebilir yapacak, bir şey yapıyor’’. 

Adalet Bakanı ise, ABD Başkanının söz konusu rapor hakkında ‘başkanlık dışında görülme’ yasağı koyduğu gerekçesiyle, raporu Kongre ile paylaşamayacağını savunuyor.