Skip to content
Menu

Alman kökenli Amerikalı Trump’ın özel yaşamındaki göçmenler

Trump’ın ilk eşi Ivana (solda) Çekoslovakya göçmeniydi. ABD’nin First Lady’si olan mevcut eşi Melania (ortada) ise Slovenyalı. Trump’ın annesi Mary Trump da 18 yaşında ABD’ye göç ettikten sonra burada Trump’ın babası ile tanışmıştı.

AMERİKA BÜLTENİ (19 Temmuz 2019)

ABD’nin modern tarihinin en keskin göçmen karşıtı başkanı olan Donald Trump’ın en ironik yanı yaşamındaki en önemli insanların birçoğunun da birinci kuşak göçmen olması. 

Trump’ın annesi olan İskoç kökenli Mary Anne née Macleod, ABD’ye 18 yaşında gelmiş bir göçmen. 1930 yılında Glasgow’dan hareket eden S.S. Transylvania gemisine binerek New York’a gelip yerleşti. Cebinde sadece 50 dolar vardı ve Amerika’da biraz daha rahat bir yaşama kavuşmayı umuyordu. Ev işlerinde yardımcı olarak çalışmaya başladı. Yani tam da Trump’ın yollarını kesmek istediği türden bir göçmendi. Trump seçim kampanyası sırasında bu gerçeği gizlemek için annesinin ABD’ye tatil için geldiğini ve sonradan kalmaya karar verdiğini iddia etmişti. Ancak, 1990’lı yıllarda anne Mary Trump ile yapılan göçmenlik konulu bir röportajın kaydı Trump’ın bu iddiasını yalanlıyordu.

Mary Macleod, 1936 yılında Trump’ın yine bir Alman göçmenin oğlu olan babası Fred Trump ile evlendi. Ve 1942’de ABD vatandaşı olabildi. Mary Macleod’un gümrük kayıtları da İngilizcenin ikinci dili olduğunu ve sonradan öğrendiğini gösteriyor. Yani Trump kendisi de bir göçmen çocuğu. Tıpkı babası gibi. Trump’ın dedesi Frederick Trump da ABD’ye 1885 yılında Almanya’dan göç etti. 

ABD’deki tarihi çok da eski olmayan Trump’ın, bir göçmen çocuğu olmaktan çok, kuşaklardır Amerikalı pür bir yerlici (nativist) gibi konuşması ona eleştirilerin hedefindeki ayrıntılardan biri. Trump’ın, ABD’deki kökleri kendisinden çok eski bir çok isme, sırf deri renkleri veya Hispanik olmaları nedeniyle, ‘beğenmiyorsanız geldiğiniz ülkeye gidin’ demesi ‘ırkçılık’ eleştirilerine de neden oluyor. 

Fakat Trump’ın göçmen bağı sadece hiçbir şekilde seçemeyeceği kökenleriyle sınırlı değil. Trump kendi özel yaşamını paylaştığı kişileri de çoğunlukla göçmenlerden seçti. 

ABD’nin mevcut First Lady’si bir göçmen. 1996’da ilk kez ABD’ye gelen Melania Trump, yıllar sonra AP haber ajansının ortaya çıkardığı bilgilere göre bu süreçte ülkede yasadışı şekilde de çalışacaktı. New York’ta top modellik yapan Melania, 2005 yılında Trump ile evlendikten 1 yıl sonra 2006’da ABD vatandaşı oldu. Melania’nın Trump’tan olan oğlu Barron’a öncelikle Slovence öğrettiği ve anne oğulun kendi aralarında Slovence konuştukları da değişik zamanlarda medyaya yansımıştı. 

Trump’ın ilk eşi ve üç yetişkin çocuğunun (Ivanka, Eric ve Don Jr) annesi olan Ivana da ülkesinin o zamanki adıyla Çekoslovakya’da doğmuştu. O zamanlar komünist yönetimdeki ülkede pasaport alabilmek için bir Avusturyalı kayak öğretmeni ile evlendi. Daha sonra Kanada’ya taşındı. Ivana ve Trump 1977 yılında evlendiler ama Ivana bu evliliğin ilk 11 yılında göçmen kalmaya devam etti ancak 1988’de Amerikan vatandaşı oldu.