Skip to content
Menu

Mahkeme, Beyaz Saray’ın muhabire akreditasyon iptali kararını, iptal etti

11 Temmuz 2019 günü Beyaz Saray bahçesindeki Sosyal Medya Zirvesi sırasında Trump’ın danışmanı Sebastian Gorka, sözlü atışma yaşadığı Karem’in (sırtı dönük olan) üzerine yürüyerek, ”Sen gazeteci değil bir züppesin” diye bağırmıştı. Sonrasında Karem’in akreditasyonu iptal edilmişti.

AMERİKA BÜLTENİ (4 Eylül 2019)

Federal Bölge Mahkemesi, Beyaz Saray’ın, Playboy dergisinin Beyaz Saray muhabiri ve köşe yazarı Brian Karem’in akreditasyonun iptali kararını, yasal olarak ”geçerli somut bir gerekçeye dayanmayan keyfi bir uygulama olarak” görerek iptal etti ve akreditasyonun yeniden tesisine hükmetti. 

Karem son iki yıldır yazdıklarıyla Trump yönetiminin hedefindeki gazetecilerden birine dönüşmüştü. Karem’in akreditasyonu, Temmuz ayında Beyaz Saray bahçesinde düzenlenen ve muhafazakar isimlerin katıldığı Sosyal Medya Zirvesinde, Trump’ın ırkçı ve tutucu danışmanı Sebastian Gorka ile yaşadığı polemik sonrası iptal edilmişti.

Washington DC Federal Bölge Hakimi Rudolph Contreras, Karem’in Beyaz Saray basın akreditasyonunun geçici bir süre askıya alınmasının bile ifade özgürlüğü hakkında telafisi imkansız zararlara neden olduğuna işaret etti. Yargıç, Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham’ın Karem’in Gorka ile karşılıklı polemiğine atıfla ‘profesyonellik dışı davranış’ gerekçesini ise ‘somutluktan uzak, muğlak ve keyfi bir gerekçe’ olarak niteledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, yargıcın kararı eleştirilerek, bunun, gazetecilerin ‘’profesyonellik dışı davranışlarını özendireceği’’ iddia edildi. 

Brian Karem ise, mahkeme kararının kendisi için sevindirici olmaktan çok gazetecilik için mutluluk verici bir karar olduğunu söyledi. Karem, akreditasyon iptali kararının Rose Garden’da Trump’ın danışmanıyla yaşadığı tartışmayla ilgili değil, kendisinin iki yıldır yazdığı köşe yazılarıyla ilgili olduğunu savundu:

‘’Beni cezalandırmak istediler. Benim cezalandırmak istediler çünkü yazdığım şeyleri sevmiyorlar. Trump yönetiminin göreve başlamasından beri 100’den fazla köşe yazısı yazdım ve Trump’a bir çok kişinin dikkatini çeken sorular sordum. Soru sorulmasından rahatsız oluyor.’’ 

Hukuk mücadelesine katılan Beyaz Saray Muhabirleri Derneğinin başkanı Jonathan Karl da yaptığı açıklamada, ‘’ayrımsız bütün üyelerimizin haklarını koruma kararlığımız ve devletin, anayasa korumasındaki basın özgürlüğü hakkına yönelik sindirmeye dönük uygulamalarına karşı mücadelemiz devam edecek’’ dedi.  

Karem, Twitter hesabından da, ”Tanrı, Anayasayı, ifade özgürlüğünü, adil yargılamayı korusun” diye yazdı.

Modern dönemde ilk kez Trump yönetiminde gazetecilere akreditasyon iptali

Geçen yıl Kasım ayında, ABD Başkanının basın toplantısı sırasında, Trump sorusundan hazzetmediği CNN Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta’yı azarlamaya başlamış ve bundan birkaç saat sonra da ABD modern tarihinde görülmemiş şekilde Acosta’nın Beyaz Saray basın akreditasyonu iptal edilmişti. CNN, Acosta’nın yerine yeni bir isim atamak yerine Acosta ile birlikte dava açmış ve federal mahkeme, yine anayasal basın özgürlüğü hakkına dayanarak, Acosta’nın basın akreditasyonunun yeniden tesisine hükmetmişti. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz