Skip to content
Menu

Trump’a büyük şok! Evanjeliklerden ‘azledilsin’ talebi

Christianity Today dergisi, uzun süre tartışılacak bir başyazı yayınladı

AMERİKA BÜLTENİ (20 Aralık 2019)

Temsilciler Meclisinin tarihinde üçüncü kez bir başkanın yargılanarak görevden azledilmesini istemisinin şokunu yaşayan Amerikan politik çevreleri, Perşembe günü ‘kırılma yaratacak’ yeni bir açıklamanın sürprizi ile karşılaştı. Büyük çoğunluğu Trump destekçisi olan Amerikan Evanjelik toplumunun en etkili yayınlarından biri olan Christianity Today dergisi, başyazısında sadece Temsilciler Meclisinin kararına destek vermekle kalmadı, Senato’dan da Trump’ın azledilmesini istedi. 

Başyazının sosyal medyada paylaşılmasından kısa süre sonra derginin web sitesi yoğun trafiği kaldıramayarak çöktü. Saatler sonra yeniden düzelen sitede yer alan başyazıda, ‘’Trump’ın azledilmesi gereği, bizim için siyasi bir sadakatin gereği değil, 10 Emre sadakatin bir gereği’’ denildi. CT dergisi, ABD’de Evanjelik geleneğin 20’nci yüzyıldaki en etkili ismi Billy Graham tarafından kuruldu. Graham’ın oğlu Franklin Graham da son 3 yılda Trump’a verdiği destekle biliniyor. 

Demokratların Trump’a muhalefetinin, partizan bir muhalefet olduğu ve bu nedenle ilk günden başladığı savunulan başyazıda, ‘’Bununla beraber, ABD Başkanı, yetkilerini, bir yabancı lidere baskı yaparak, ülkedeki politik muhalifini itibarsızlaştırmak için kullanma girişiminde bulunmuştur. Bu sadece Anayasanın ihlali değil, çok ciddi şekilde ahlak dışıdır da…’’ denildi. 

‘’Trump, kriminal çok sayıda kişiyi önce görevlere atadı sonra işten attı. Kendi iş dünyasındaki ve özel yaşamında kadınlarla ahlak dışı ilişkilerini kendisi de ikrar ediyor ve hala gurur duyuyor. Sadece, çarpıtma, yalan ve iftiralarla dolu Twitter hesabı, ahlaki olarak çökmüş bir insanın mükemmel bir örneği olmaya yeter’’

Başyazının sadece Trump’ı değil, ‘’ne yaparsa yapsın destekleyen’’ Hristiyan destekçilerini de eleştirmesi dikkat çekti: 

‘’Çok sayıda Evanjelik, ahlaki açıdan kapkara siciline rağmen Trump’ı desteklemeye devam ediyor. Onlara şu hatırlatmada bulunmak görevimiz: Kim olduğunuzu ve gerçekte kime kulluk yapmanız gerektiğini hatırlayın. İnanmayan dünyanın, sizin, sırf politik kazanım için, Trump’ın ahlak dışı söz ve tutumlarını desteklemeye devam ettiğinizde sizi nasıl göreceğini düşünün. Şu anda doğru tutumu takınmazsaki doğruluk ve hakkaniyet konusunda söyleyeceklerimiz on yıllarca ciddiye alınmayacak. Trump’a yıllarca süre tanıdık. Bunun için de eleştirildik. Artık yeter. Bu politik pokerde elimiz ne kadar kazandıracak gibi olursa olsun, bunun çirkin şekilde ahlaksız ve etik açıdan kifayetsiz bir el olduğunu kabul etmenin zamanıdır. Bütün kozlarımızı masaya sürdüğümüz zaman, oyunun da bittiği zaman olacak. Evanjelik inancının itibarını ve dünyanın İncil’e bakışı da aynı şekilde kötü biteceği zaman olacak.’’

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz