Skip to content
Menu

‘Biz çocuk doktoruyuz, lütfen dede ve ninelerinize bakmak zorunda bırakmayın’

Massachusetts Genel Hastanesi çocuk kliniğinde görevli bir doktor ve hastası.

AMERİKA BÜLTENİ (16 Aralık 2020)

Massachusetts eyalet genel Hastanesinin çocuk sağlığı ve hastalıkları servisinde görevli altı çocuk doktoru ortak kaleme aldıkları mektupla Amerikalılara, ‘’Lütfen biz bir daha dede ve ninelerinizle de ilgilenmek zorunda bırakmayın’’ çağrısı yaptı. 

İşte, Sam Cohen, Anna Handorf, Vidhya Kumar, Sarah Servattalab, Jeffrey Sumner ve Emily Ziady adlı altı çocuk sağlığı hekiminin Amerikan halkına hitaben yazdığı mektuptan bazı satırlar:

Bizi Dede ve Ninelerinize Bakmak Zorunda Bırakmayın

Biz çocuk sağlığı doktorlarıyız. Hasta çocuklara bakıyoruz. Astım ve boğak krizlerine müdahale ederiz. Yeni doğan bir bebeğin ateşi için omuriliğinden su alma zamanını veya hangi tür kusmasında ultrason çekmemiz gerektiğini biliriz. 

4 yaşındaki bir çocuğu ilacını yutmaya ikna edebilme veya bir çocuk hastanın ruhsal durumunun ne zaman kötüye gittiğini anlayabilme kapasitesine sahip muhteşem hemşirelerle beraber çalışıyoruz. 

Yetişkin hastalara bakmıyoruz. Bunun için eğitim almadık. Bizden bunu beklememelisiniz. 

Geçtiğimiz ilkbaharda bizden oldukça sıra dışı bir talepte bulunuldu. Radyoloji, psikiyatri, doğum ve diğer bütün uzmanlıklardan olan meslektaşlarımızla beraber bizden de hasta ve ölmekte olan yetişkinlere bakmamız istendi. Çoğu aşamada konu hakkındaki uzman arkadaşlarımıza dayandık ve onlar bizi her adımda yönlendirdi. Oldukça zahmetli olmasına rağmen yaptık. Geldiğini zamanında göremediğimiz acil ve olağanüstü bir haldi ve bu nedenle de herkes ortak çabaya bir ucundan katkıda bulunmaya çalıştı. Sizin için de aynısı oldu. Aylarca evlerinize kapanıp arkadaş ve diğer aile üyelerinizi ziyaret etmediniz. Bazılarınız işini, çoğunuz sevdiklerini kaybetti. Siyah ve Hispaniklerin yoğun olduğu mahalleler, her zamanki gibi en ağır yükü taşımak zorunda kaldı. Bizlerin hayatlar kurtarmamıza yardımcı olan bütün fedakarlıklarınıza minnettarız. 

İlkbahar yaza dönerken, çocuk yoğun bakım servisimizde yatan son yetişkin hastayı da taburcu ettik. Boşalan yatakları, yeni ve kafa karıştırıcı bir hastalığın pençesine düşen çocuklarla doldurduk. O kadar yeni bir hastalık ki, Çocuklarda Çoksistemli İltihap Sendromu(MIS-C) şeklindeki adı bile hastalığı çok az tanımlayabiliyor. Bu çocuklar, koronavirüse yakalandıkları halde bağışıklık sistemleri çok geç tepki verdiği için vücutlarının farklı bölgelerinde iltihap birikiyor. 

Bedenleri, çoktan onları terk eden bir düşmanla savaşmayı sürdürdüğü için vücutlarında şişmeler var. Yüksek ateşleri var. Karın ağrısı yaşıyorlar. Kalpleri düzenli pompalama yapamıyor. Kan basınçları tehlikeli şekilde düşebiliyor. Çoğu, hiç farkında bile olmadan haftalar aylar önce Kovid-19 hastalığı geçirmiş. 

Onlara memnuniyet içinde baktık ve büyük çoğunluğu iyileşti.  

Yaz, güze dönerken çocuk hastalığı klinik ve servis katlarımız, uzaktan eğitim ve eve kapalı kalmanın yol açtığı sosyal izolasyon yükünü artık daha fazla taşıyamayan ergenlik çağı çocuklarıyla doldu. Hastane yöneticilerine imkansızı yapmaları için yalvarmaya başladık. Bu çocuklara, psikiyatri veya rehabilitasyon katlarında yatak bulun ve ihtiyaç duydukları desteği sağlayın diye… İştahsızlık ve diğer bazı nedenlerle beden sağlıkları da bozulan bu gençlerin testlerinin sonuçlarını laboratuvarlarda takip ettik. 

Çok fazla genç psikolojik yükü daha fazla taşıyamayarak kırılma anına ulaşıyor ve intihara teşebbüs ediyordu. Aşırı ilaç alanlara antidot tedavisi yapmaya çalıştık. Yeterli ilacımız olmadığında, böbrekte tahribat, karaciğer yetmezliği ve halüsinasyona kapılmalarını geciktirecek ve zaman kazanmamızı sağlayacak yardımcı tedaviler uyguluyorduk. Bu çocukların okula gitme imkanları olsa, arkadaşları ile sosyalleşme, okullarındaki rehberleri ile dertleşme olanakları olsa bu durumlara düşmeyeceklerini tahmin etmek zor değildi. 

Pandemi, tedavi ettiğimiz hastalıkları değiştirdi. Ama en azından bakmamız gereken yaş grubundaki hastalara bakıyorduk. 

Şimdi Kovid-19 vaka sayısı yeniden yükselişte. Bu kez geldiğini önceden görebiliyoruz ve nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. Aşı da yolda. Ama henüz burada değil. O yüzden de lütfen bizi bir daha dede ve ninelerinize bakmak zorunda bırakmayın. Elbette ki bakmamız gerektiğinde bakacağız, bu kriz zamanında yardımcı olacağız. Ama biz son çare olmalıyız. Bir sakatlığa karşı kulübede tutmanız gereken yedek oyuncuyuz. Her yetişkin hastanın hastalıkları ile ilgilenmek zorunda kalmamız, çocuk hastalığı uzmanlık eğitimi görenlerimizi, çocuklarınıza gerekli bakım yapmak için öğrenme sürecinden biraz daha alıkoyuyor. Hastalığın bu yükselen dalgası, bizim hep beraber yol açtığımız bir kriz. Lütfen hep beraber fedakarlık gösterip daha fazla yükselmeden durduralım. 

Lütfen maske takın ki biz, ölmekte olan bir yetişkin hastanın odasında artık maske giymek zorunda kalmayalım. 

Lütfen, hane halkınız dışında olanlarla bir süre bir araya gelmeyin. 

Hükümetten, yeme içme mekanlarını, spor salonlarını ve toplu bulunulan kapalı yerleri kapatmasını isteyin. 

Dalgayı bir kez durdurmayı başardık. Bir kez daha durdurabiliriz. Ama zamanımız azalıyor. Çocuk katlarının hastalık etiketleri, ihtiyaç duyan çocuk hastalara ait kalsın.