Skip to content
Menu

Dick Cheney’nin hatıralarında ‘Suriye’den fazlası var

Amerika Bulteni

ABD tarihinin gelmiş geçmiş en kudretli başkan yardımcısı olarak kabul edilen Dick Cheney, 30 Ağustos Salı günü raflarda yerini alacak In My Time adlı anı kitabı fırtınalar koparacağını söylüyor. Henüz çok az kişinin okuduğu kitap, kamuoyunun gündemini daha çok, Cheney’nin Suriye’yi bombalamak istemesi ve Bush’un da bu teklifi reddetmesiyle çekti. Ancak bu özel kitapta bundan çok daha fazlası olduğu belirtiliyor. Amerika Bulteni, henüz yayınlanmayan kitaptan, internete dağılan bilgilerden öne çıkanları derledi:

Başkan yardımcılığından istifa dilekçesini hazırda tutmuş

İngiliz Guardian gazetesinden Adam Gabbat’a göre kitaptaki en büyük bombalardan biri, ‘ABD’nin gelmiş geçmiş en güçlü başkan yardımcısının istifaya sadece bir mektup uzaklıkta bulunduğunu ifşa etmesi’ diyor. Cheney uzun yıllardır kalbinde yaşadığı sağlık sorunlarıyla biliniyor. İstifa mektubunu 28 Mart 2001 tarihinde yazan Cheney, yardımcılarına ağır bir kalp krizi ya da felç geçirmesi halinde mektubu Başkan Bush’a iletmeleri talimatı vermiş. Cheney, 2004 seçimi öncesinde de istifa etmeyi düşünmüş ancak Bush, yeniden birlikte aday olmalarını istemiş.

2000’deki tartışmalı seçimde Al Gore ekibi çok amatördü

Politico’nun aktardığına göre, ABD’nin en tartışmalı başkanlık seçiminde Al Gore’un önce yenilgiyi kabul edip sonra bu kabulünden çark etmesi, Bush cephesinde büyük öfkeye neden olmuş. ‘’Kim, yenilgi açıklamasından çark eder ki?’’ diye yazıyor Cheney. 1976 yılında Gerald Ford’un seçim kampanyası olarak Jimmy Carter’a kaybettiklerinde, geleneksel ‘yenilgiyi kabul’ açıklamasına karar verip vermemeyi sonraya bırakıp uyumaya karar verdiklerini hatırlatan Cheney, ‘’Al Gore’un kampanyası profesyonel olsaydı, oyların ne kadar birbirine yakın olduğunu görür ve dah baştan yenilgiyi kabul açıklaması (consession) yapmazlardı. Ancak önce bu açıklamayı yapıp sonra geri almak çok amatörceydi’’ diye aktarıyor.

Condoleezza Rice naïve, Colin Powell kabineden gitmeli

Cheney hatıralarında Bush yönetimi içinde birkaç şiddetli iç tartışma yaşadıklarını da itiraf ediyor. Dışişleri Bakanı sık sık karşı karşıya geldiği Condoleezza Rice’ın Kuzey Kore politikasını naïve bulduğunu belirtiyor. Cheney’nin tek hazzetmediği dışişleri bakanı Rice değilmiş. Colin Powell ile de ciddi sorunlar yaşamış. Irak Savaşı konusundaki şüphelerini yönetim dışından çevrelerle paylaştığı için 2004 seçminden sonra kabineden çıkarılması için bastırmış.

Waterboarding işkencesi, bugün de yapılmalı

Cheney, anılarında, Bush yönetiminin ABD içinde en tartışmalı politikası olan ‘waterboarding’ işkencesi politikasını savunma konusunda da hiçbir geri adım atmıyor. Politico’dan Tim Mak’ın aktardığına göre Cheney, mahkumu sırtüstü yatırıp, ağzı burnu dolacak şekilde su vermeye dayanan ‘waterboarding’in, ‘işkence olmadığını’ savunuyor ve sadece ‘biraz farklı bir sorgulama yöntemi olduğuna’ inanıyor. Başkan Obama’nın Guantanamo Bay hapishanesini kapatmamasından da memnuniyetini dile getiren Cheney, işkeceli sorgu tekniğinin bugün de kullanılmasını kuvvetle desteklediğini yazıyor.

Basit bir hayatın rüyasını görüyormuş

Kitabının önsözünde Cheney, 2010’daki kalp ameliyatından sonra haftalarca şuuru kapalı haldeyken, sürekli olarak İtalya’da bir köyün taşlı yollarında kahve ve gazette almaya yürümenin rüyasını gördüğünü yazıyor.