Tuz, sigara kadar zararlı olabilir
Restoranlarda yediğimiz ya da süpermarketlerden satın aldığımız hazır yemekler aşırı miktarda tuz içeriyor. Dünyanın dört bir yanında herkesin ihtiyacından fazla tuz tükettiği, bunun da yüksek tansiyon ve kalp hastalığına ya da inmeye neden olduğuna dair birçok kanıt mevcut. Sağlık uzmanları en az tütün kullanımı kadar tehlikeli bir küresel kamu sağlığı kriziyle karşı karşıya olduğumuz uyarısında bulunuyor.
Mutfağınızdaki tuzluk öldürücü bir silah gibi görünmeyebilir ancak uzmanlar zaman içinde tuzun öldürücü hale geldiğini söylüyor. Doktor Stephen Havas tükettiğimiz sodyum, yani tuz oranını azaltmanın zamanının çoktan geldiği görüşünde:
”Artık bir yerden başlamamız lazım. Birçok kişi aşırı tuz tüketimi yüzünden sakat kalıyor, hatta ölüyor.”
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kalp-damar hastalıkları dünyanın bir numaralı öldürücü hastalığı. 2004‘te 17 milyon kişi kalp krizi, inme, yüksek tansiyon ve periferik damar hastalıkları yüzünden hayatını kaybetti. Örgüt 2030 yılında 23 milyon kişinin kalp hastalığı ve inme nedeniyle öleceğini tahmin ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü bunun nedenini tütün tüketimi, egzersiz eksikliği ve kötü beslenmeye bağlıyor. Uzmanlar kötü beslenmeden yağ ve tuz oranı yüksek beslenme tarzını kastediyor.
Tuz, gıdalarda kullanımı güvenli bir madde olarak niteleniyor. Ancak kaçımız ne kadar tuz tükettiğimizin farkındayız? Bir çay kaşığı tuz 2 bin 400 miligrama eşit. Ancak gıda sanayii ve tıp alanından uzmanlar Amerikalılar’ın çoğunun günde 4 bin miligramdan fazla tuz tükettiğini söylüyor.
Doktor Havas’a göre ihtiyacımız olan tuz miktarı sadece 150 miligram:
”150 ve 4 bin miligram arasında çok büyük fark var.”
Amerikan Kalp Derneği ve diğer tıp örgütleri tüketilen günlük tuz miktarının bin 500 miligramı aşmaması tavsiyesinde bulunuyor.
Doktorlar, tansiyonu düşürmenin önemini de vurguluyor. Doktor Steven Havas şunları söylüyor:
”Büyük tansiyonun 11 buçuk, küçük tansiyonunsa 7 buçuğu geçtiği durumlarda risk artar.”
Doktor Havas tuz miktarını azaltma konusunda yıllardır yapılan uyarıların işe yaramadığını söylüyor. Gıda etiketlerindeki bilgileri anlamanın zor olduğunu söyleyen uzmana göre, hükümetin devreye girmesi, gıda sanayiini kullanılan tuz miktarını kısıtlamaya zorlamanın tek yolu:
”Kimse alışkanlıklarını değiştirmek istemiyor. Gıda ve meşrubat sektörü de işbirliği içinde. Gıdalar daha fazla tuz içerdiğinden tüketiciler daha fazla meşrubat içiyor ve gıda şirketlerinin ürettiği bu ürünleri satın alıyor. Gıda sanayii fazla tuz tükettiğiniz zaman susadığınızı ve daha fazla alkol ve meşrubat tüketeceğinizi biliyor.”
Doktor Havas kamuoyunu tükettikleri tuz miktarını bir an önce azaltmaya ve böylece gelecekte ilaçlara yatıracakları paradan tasarruf etmeye çağırıyor.