Skip to content
Menu

Kadın hazır giyiminde ucuzluğun kısa tarihi

 

1930s fashionAMERİKA BÜLTENİ

(23 Haziran 2011)

20’nci yüzyılın başında ‘hazır giyim’ müşterileri oldukça elit bir tabakadan ibaretti. Günümüzde ise ‘fast food’ kavramına benzer şekilde ‘fast fashion’ olarak adlandırılan Forever 21 ve H&M gibi mağaza zincirlerinde ortalama kadın müşteri için oldukça makul fiyatlara, çok çeşitte ve hızla değişen stillerde kıyafet bulmak mümkün. Modaya uygun giyimin, köpek maması almaktan ucuz hale geldiğine çok az kişi dikkat edebiliyor. Oysa 100 yıl önce durum çok farklıydı.

Ucuz ve doğal giyim uzmanı Brooklynli aktivis yazar Elizabeth Cline’ın yazdığına göre dikiş makinelerinin daha yarım yüzyılını doldurduğu 1900’lerin başında Marshall Field’s mağazasında Avrupa işi bir hazır kadın elbisesinin fiyatı 25 dolardı. Günümüzün parası ile tam 621 dolar 50 cent. Eğer kötü bir hazır elbise almak istiyorsanız 7,95 doları (günümüzün parası ile 190 dolar) gözden çıkarmanız gerekirdi.

Hazır giyimin ABD orta sınıf kadınlarının hayatına büyük ölçüde girmesi ancak 20’nci yüzyılın ortalarında, 1950’li yıllarda mümkün olabildi. Sonraki yıllarda hazır giyim üretiminin büyük ölçüde ucuz iş gücünün olduğu ülkelere kayması fiyatları daha da aşağı çekti. 1950’lerde Amerikalıların giydikleri giysilerin yüzde 90’ı ABD’de üretilirken bugün sadece yüzde 3’ü ABD’de üretiliyor.

The Good Closet kitabında Elizabeth Cline, 1930’lu yıllarda ortalama bir Amerikalı kadının ortalama 9 elbise sahibi olabilirken, günümüzde yılda ortalama 60 parça elbise satın alabildiğine dikkat çekiyor. ABD’de 1950’lerde giyime yıllık 7,82 milyar dolar harcanırken bugün yıllık 375 milyar dolar harcanıyor.