Skip to content
Menu

Murdoch, İngiltere’den sonra ABD de mercek altında

(13 Temmuz 2011, Çarşamba)

İngiltere’de Rupert Murdoch’un sahibi olduğu gazetelerin, siyasetin baş aktörlerinin ve şöhret dünyasının ünlülerinin yanısıra haberlere adı yansıyan daha yüzlerce kişinin telefonlarını gizlice dinlediği iddialarının yol açtığı skandal ABD gündemine de girdi.

Avustralya asıllı medya patronunun ana şirketi News Corporation’ın çatısı altında ABD medyasının önde gelen kurumlarından Wall Street Journal gazetesi ve Fox televizyon kanalı yer alıyor.

Amerikan senatosunun ticaret komitesi başkanı Jay Rockefeller, gerekli makamlara News Corporation’a bağlı gazetecilerin Amerikan yasalarını çiğneyip çiğnemediklerinin soruşturulması talebinde bulunduğunu açıkladı.

Senatör Rockefeller, 11 Eylül kurbanlarının yakınlarının ya da başka Amerikalıların telefonlarının dinlenerek özel hayatlarına müdahale edilmiş olmasından kaygı duyduğunu söyledi.

Amerikalı senatör, şayet bir usulsüzlük sözkonusu ise bunun ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

İngiltere’de Murdoch’a bağlı News of the World gazetesinin cinayete kurban giden bir genç kızın telefon mesajlarını okuduğu ve Londra’daki intihar eylemlerinde ölenlerin yakınlarının telefon konuşmalarını gizlice dinlediği iddialarının su yüzüne çıkması kamuoyunda büyük öfke yarattı.

Rupert Murdoch, 168 yıllık tarihi olan News of the World’ü ani bir kararla kapatarak öfke dalgasını dindirmeye çalışsa da, telekulak skandalı dinmedi.

Skandal pahalıya patlıyor

Bazı gazetelerindeki atlatma haberleri, binlerce kişinin telefonlarını yasa dışı yollardan dinleyerek elde etmekle suçlanan medya devi News Corporation, İngilizkanalını satın almaktan vazgeçtiğini duyurdu.

İngiltere Başbakanı David Camer

on, daha bir kaç hafta önce son aşamaya geldiği düşünülen şirket birleşmesi konusunda tavrını sertleştirip Rupert Murdoch’tan, açıkça, BSkyB’yi almaktan vazgeçmesini istemişti.

Usulsüzlük yapan gazetecilere mesleğini kaybedecek

Başbakan David Cameron parlamentoda yaptığı açıklamada ayrıca konu hakkında yeni bir soruşturma açılacağını duyurdu. Başbakan Cameron bir yıl sürecek soruşturmada usülsüz davrandığı belirlenenlerin bundan böyle İngiltere’de başka bir medya kuruluşunda görev almasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Baba-oğul Murdoch parlamentoya çağırıldı

Parlamento’nun Kültür Komisyonu da Rupert Murdoch ile oğlu James ve News International şirketinin yöneticisi Rebekah Brooks’un gelecek Salı’dan önce oturumlarına katılarak sorularına yanıt vermesini istedi. Murdoch grubunun alt kolu olan News International, İngiltere’nin en yüksek tirajlı gazetelerinden Sun’ın yanısıra The Times ve Sunday Times’ın sahibi.

Grup bünyesindeki 168 yıllık haftalık gazete News of the World ise, yasa dışı telefon dinleme skandalının iyice büyümesi ardından geçen hafta alelacele kapatıldı.