ABD’nin temerrüde düşmesinde 30 saat kala Kongre liderlerinin borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda anlaşmaya vardığının açıklandı ancak Kongre’de her iki partide de yüzler asık. Anlaşmanın Kongre’de kabul edilmeme riski var. Gözler Kongre’de bugün yapılacak oylamalara çevrildi.
(1 Ağustos 2011)
ABD’de borçlanma tavanının yükseltilmesi için sürenin dolmasına sadece 2 gün kala, Beyaz Saray ile Kongre liderleri arasında haftalardır süren çıkmazın ardından nihayet anlaşma sağlandığı açıklandı.
Ancak varılan anlaşmanın, iki partiden de birçok ismi tatmin etmemesi nedeniyle Kongre’de bugün yapılacak oylamalarda destek görememe riski de büyük.
Temsilciler Meclisindeki Demokratların lideri Nancy Pelosi’nin, anlaşmayı destekleme garantisi vermemesi dikkat çekti.
Cumhuriyetçi Partili Utah Senatörü Mike Lee ise Senato’daki oylamada ‘filibuster’ tehdidinde bulundu. Tek bir senatörün bile ‘’filibuster’’ tehdidi, yasalaşmayı engelleyebilir. Demokrat Partili Emanuel Cleaver ise, ‘’Eğer Cumhuriyetçi olsaydım bu anlaşma sonrası sokaklara çıkıp dans ederdim’’ diyerek anlaşmanın içeriğine tepki gösterdi. Öte yandan, borç tavanı krizinde anlaşmaya rağmen ABD’nin kredi notunun düşme riskinin de devam etmesi de, anlaşmanın iyimser bir hava yaymasına engel oluyor.
ABD Başkanı Barack Obama, “son dakika” anlaşmasını Beyaz Saray’da yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu. “Kongre’nin iki kanadındaki her iki partinin liderlerinin bütçe açığını azaltacak ve temerrüde düşmeyi önleyecek bir anlaşmaya vardığını duyurmak isterim” diye konuşan Obama, Kongre üyelerinden anlaşmaya sadık kalarak bugünkü oylamada anlaşma lehinde oy kullanmalarını istedi.
Süper Kongre kuruluyor
Tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10 yılda harcamalarda 1,5 trilyon dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor. Anlaşmayla, Federal hükümetin borçlanma tavanı da, 2012 başkanlık seçimleri sonrasına kadar olan dönemi kapsayacak şekilde, ilk aşamada yaklaşık 1 trilyon dolar düzeyinde yükseltilecek. Demokratları endişelndiren hangi federal harcama kalemlerinde kesinti yapılacağına ise 6’sı Temsilciler Meclisinden 6’sı da Senato’dan olmak üzere 12 Kongre üyesinden oluşacak ‘Süper Kongre’ olarak adlandırılan komite karar verecek.