Skip to content
Menu

Erzurumlu ilkokul öğrencilerinin 3 yıl önce düşündüğünü, ABD’li bilimadamları yaptı

Amerika Bülteni

ABD’de geliştirilen yeni bir prototip cihaz, özel yazılımıyla çevredeki engellerin görüntüsünü sese dönüştürerek, görme özürlülerin kulaklarıyla görmesinin yolunu açıyor.

Prototip cihazın, Erzurumlu ilköğretim öğrencileri Taha Köse ve Muhammed Emin Soydan’ın 3 yıl açıkladıkları ”Kulaklarımla Görüyorum” adlı projelerine benzerliği dikkat çekiyor. Köse ve Soydan’ın projesine göre görme engelli kişinin üzerinde kulaklıklı ve sesli uyarı yapan bir GPRS alıcı bulunacak ve bu kişiye bulunduğu yerden gitmek istediği bölgeye ulaşması için gerekli yolların nasıl katedileceği kısa sözlü mesajlarla tarif edilecekti.

Washington DC merkezli Amerikan Psikoloji Birliği’nde bu hafta açıklanan vOICe adlı cihaz ise, Köse ve Soydan’ın projesinden elbetteki daha komplike ve daha kullanışlı.

‘’vOICe’’ nasıl çalışıyor?

 ‘’vOICe’’, bir özel gözlük, bir akıllı telefon ve sese çevrilecek görüntüleri beyne iletecek bir kulaklıktan oluşuyor.

Özel yapım gözlüğe monte edilen web kameraları bakılan yönden enstantaneler yakalıyor. Bu görüntüler akıllı telefon tarafından soldan sağa olarak taranıyor. Bakılan taraftaki objeler, bulundukları yöne göre değişik frekans ve seslerle tanımlanıyor. Ve kullanıcı, kulaklıklarından baktığı şeyleri soldan sağa ayırdetmesini sağlayacak özel sesleri duymaya başlıyor.

Görüntü sinyallerini ses sinyallerine çevrien teknoloji aslında 15 yıl kadar önce başladı. Ancak küçük ve akıllı mobil telefonlar, söz konusu teknolojiyi artık ‘taşınabilir’ hale getiriyor.

‘’vOICe’’ getirdiği kolaylığa rağmen, kullanmasını öğrenmek bir parça zaman isteyen bir sistem. Kullanıcıların yaklaşık 3 aylık bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Ancak görme engelliler cihaza alıştıklarında, her halükarda mevcut durumlarından çok daha bağımsız hareket edebilir hale gelecekler.