Skip to content
Menu

NASA uydusundan dünyaya Çin işkencesi: Atmosfere girdi, girmedi, girdi, girmedi…!

NASA'nın en büyük uydularından biri olan UARS uydusu, 1991 yılında yörüngeye oturtulmuştu.

AMERİKA BÜLTENİ (23 Eylül 2011)
(Güncellemeler altta)
Atıl haldeki 6 tonluk NASA uydusunun henüz atmosfere girmemesi, uydunun atmosferde yanmayacak parçalarının nereye çarpacağını bekleyen dünyada adeta Çin işkencesine neden oluyor. Önümüzdeki birkaç saat içinde atmosfere girmesi beklenen uydunun bazı parçalarının, Kanada, Afrika ya da Avustralya’ya düşme riski bulunduğu belirtiliyor. ABD’nin Washington eyaleti de riskli bölgeler arasında. NASA yetkilileri, uydunun New York saati ile Cuma akşamı 23:00 PM(TS 06:00) ile Cumartesi sabahı 03:00 AM saatleri arasında atmosfere girmesinin beklendiğini açıkladı. Bu 4 saat içinde geçen her dakika, uydunun düşebileceği coğrafya konusunda büyük farklılıklara neden olacak. Çünkü, uydu bu süre içinde Atlas, Hint ve Pasifik okyanusları üzerinden geçerken, Kanada, Afrika ve Avustralya üzerinden de geçecek. NASA, insanlar için risk ihtimalinin oldukça düşük olduğunu yineledi. Atmosferde yanmayan her parçanın uydunun atmosfere girdiği noktadan en fazla 500 millik alana düşeceği belirtiliyor. Uzmanlar, uydunun insanlardan uzak bölgelere düşeceğini belirtse de, yine de insan olan bölgelere düşmesi halinde kesinlikle uydu parçalarına dokunulmaması uyarısında bulunuyor.

******

İLGİLİ HABER: NASA’nın dev uydusu bugün dünyaya düşecek

*****

GÜNCELLEME

Saat 00:13 (New York Saati)

NASA’dan en son 22:30’da yapılan açıklamada uydunun 11:45 ile 00:45 arasında atmosfere girmesinin beklendiği kaydedildi. Bu süre içinde uydu Kanada ve Afrika ile Pasifik, Atlas ve Hint Okyanuslarının üzerinde olacak.

Saat 01:09 (New York saati) NASA, UARS uydusunun büyük olasılıkla atmosfere tamamen girdiğini ve bazı parçalarının dünyaya düştüğünü düşünüyor. Ancak bu parçaların nerelere düştüğü henüz kesin değil. NASA dünyanın değşik coğrafylarından bilgi almaya çalışıyor.