(26 Eylül 2011 – 16:08PM)
New York Times gazetesi, Ortadoğu bilmecesinin yeni cevabının Türkiye olabileceğini yazdı. Pazartesi günü öğle saatlerinde gazetenin web sitesinin manşetine konan, ‘’Türkiye kendisini Ortadoğu bilmecesine cevap olarak sunuyor’’ başlıklı analizde, ABD’nin gerilediği, Avrupa’nın etkisiz kaldığı, İran ve İsrail gibi bölgesel güçlerin krizler yaşadığı bir ortamda Türkiye’nin iki kıtaya yayılan Ortadoğu dünyasına yeni bir vizyon önerdiği kaydedildi.
Yakın zamana kadar bütün Türk dış politikasının sadece Kıbrıs konusuna odaklı olduğuna dikkat çekilen analizde, ‘’Şimdilerde ise Türkiye başbakanı Ortadoğu’nun en popüler ismi. Dışişleri Bakanı artık yeni bir bölgesel düzen vizyonuna sahip ve devlet yetkilileri, Obama yönetiminin bugüne kadar yapmakta başarısız olduğu bir şeyi gerçekleştiriyor: Arap dünyasındaki değişimin tarafında yer alıyorlar’’ tespiti yapıldı.
Anthony Shadid’in İstanbul’dan kaleme aldığı analizde, kimsenin henüz Ortadoğu’da ‘’Pax Turcana’’ ilan etmeye hazır olmadığına da dikkat çekilerek, Türk dış politikasının özellikle bu yıl bazı yanlış adımlar ve krizler nedeniyle sıkıntılar yaşadığına da işaret edildi. Türkiye’nin şu andaki dış politika vizyonunu taşıyacak yeterli sayıda diplomata bile sahip olmadığının altı çizildi.
Gazeteye konuşan Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Soli Özel ise Türkiye’nin gidişatın ne yöne olduğunu gören tek ülke olduğunu belirterek, ‘’Yelkenlerini şişirecek rüzgara sahip’’ yorumunda bulundu.
New York Times, Türkiye’nin Ortadoğu politikasının, Ortadoğu’da ve dünyada özellikle Başbakan Erdoğan’ın geçen haftalarda, Mısır, Tunus ve Libya’yı kapsayan gezisiyle daha bir dikkati üzerine çektiğini yazarak, ‘’Hatta Erdoğan’ın muhalifleri bile gezinin sembolizminden etkilendi. Her ne kadar birçok kişi onun ülkesindeki otoriteryan politikalar uygulamakla eleştirse de, Erdoğan kendisini, değişimin ve Filistin’in haklarının yanında durabilen, demokratik ve müreffeh bir ülkenin Müslümanlığından gurur duyan lideri olarak tanıtmayı başardı. Bir Mısırlı yazar Erdoğan’ın liderlik kalitesini övdü. Ahmet Davutoğlu ise aynı günlerde, bölgenin en kalabalık ve en güçlü askeri varlığına sahip iki ülkesi Mısır ve Türkiye’nin, İsrail’i komşularıyla barış yapana kadar kenarda bırakacak yeni bir Ortadoğu ekseni ve düzeni kurması yönünde konuştu. ‘’ denildi.
Analizde, Erdoğan’ın ‘kibrine’ kızanların bile, onun hem ülke içinde hem de bölgede bir fenomen olduğunu kabul ettiğine dikkat çekilirken de, ‘’Kendi populizmini, Filistin meselesinin hala yönlendirdiği Arap dünyasına taşıdı. Oysa ki Amerikalı yetkililer hala Arap dünyasındaki Filistin meselesini yeterince ya anlamıyor ya da uzak kalıyor. Erdoğan, Trablusgarp’taki Şehitler Meydanı’nda takım elbise kravatıyla namaz kılarken bile konuşmalarında laikliği savunarak, Batı dünyasını ve ülkesindeki muhaliflerine güven verdi. Uzun zamandır öfke dolu olan ve lidersiz kalan bölgeye bağımsız ve güçlü bir lider olarak geldi’’ denildi.