Skip to content
Menu

Oklahoma’yı petrol kuyuları mı sallıyor?

AMERİKA BÜLTENİ (22 Kasım 2011)

Oklahoma eyaletinde 2009 yılına kadar yılda ortalama 2-6 arasında deprem oluyordu. Ancak aniden bu sayı 2009’da 50’ye yükseldi. Son bir yılda ise 1047’e yükseldi. Ve son olarak 5 Kasım günü eyalet 5.6 şiddetinde depremle sarsıldı. Eyalet tarihinde bugüne kadar kaydedilen en büyük depremdi bu. O günden beri de sismologlar, jeologlar ve deprem uzmanlarıyla beraber Oklahomalılar, neden eyalettin son iki yılda bu şekilde sallanmaya başladığının cevabını arıyor.

Eyalette ise depremlerin en büyük nedeni olarak eyaletin her yerinde açılan 185 bin gaz ve petrol kuyusunu görenlerin oranı oldukça yüksek. Bilimadamları, endüstriyel kuyuların depremleri tetikleyip tetiklemediğini araştırıyor.

Oklahoma Bağımsız Petrolcular Birliği başkanı Mike Terry, petrol kuyularının depremin sebebi olarak gösterilmesini saçma olarak niteledi. Ancak bazı uzmanlar, ikisi arasında bağ olduğu konusunda bir takım bulgulara ulaştığını belirtiyor. Bazı uzmanlar ise eyaletin düzlük yapısının yanıltıcı olmaması gerektiğine dikkat çekerek, bir zamanlar Oklahoma’da yanardağlar bulunduğunu hatırlatıyor. Bilimadamları kesin cevaplara ulaşamak için çalışma yoğunluklarını artırırken, Oklahomalılar ise, yeni tanıştıkları bu tabii afetle yaşamının yollarını öğrenmeye çalışıyor.