AMERİKA BÜLTENİ (30 Kasım 2011)
Ray Bradbury‘nun, kitapların yakıldığı otoriter bir dünyayı anlattığı kara ütopyası Fahrenheit 451 romanı, elektronik kitap olarak ilk kez yayınlandı.
Romana adını veren, 451 fahrenheit derece, kağıdın kendiliğinden tutuştuğu sıcaklık derecesi. Bu klasik romanın elektronik kitap formatında yayınlanması, internette, ”peki e-kitap’ın tutuşma derecesi nedir” tartışması başlattı.
Aslında e-kitapların okunduğu Kindle gibi okuyucu tabletler de hızlı ve kolay tutuşup yanıyor. Popular Science yazarı ve ‘çılgın bilim’ blogunun hazırlayıcısı Theo Gray, NPR’a yaptığı açıklamada, e-kitap okuyucularını yakmak isteyenlerin en büyük avantajının, cihazın, oldukça kolay alev alabilen lityum polimer pili olacağını söylüyor. Alevi görür görmez hemen tutuşuyorlar, uğraşmaya bile gerek bırakmıyorlar. Peki Theo Gray bunu nerden biliyor?
‘’Bir grup eski laptop pili topladım. Ve onları kızgın bir fırının üstüne bıraktım. Arkalarından alev saçarak roket gibi onlarca metre havaya fırladılar.’’
Bu arada, Theo Gray’ın ‘Evde yapabileceğiniz ama muhtemelen yapmamanız gereken deneyler’ adlı kitabın yazarı olduğunu söylemiş miydik?
Öte yandan, Theo’ya göre lityum polimer pil, organik solvent ve deri kapak gibi değişik parçalarının kombinasyonu dikkate alındığında, bir ‘e-book reader’ın kendiliğinden yanması için gereken derece en fazla 1000 – 1500 fahrenheit derece. Diktatörlerin e-kitap okuyucuları yaktığı bir kara ütopya romanı yazmak istiyorsanız, haberiniz olsun.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’da takip edebilirsiniz