Senato’da büyük kırılma yaratan ‘terör’ tasarısı: Obama veto edeceğini ilan etti
Amerika Bülteni (30 Kasım 2011)
Amerikan Senatosu, Amerikan vatandaşları da dahil terör şüphelilerinin yargı önüne çıkarılmaksızın, Guantanamo gibi ABD toprakları dışındaki askeri kamplarda ve sorgu alanlarında süresiz olarak tutulabilmesine imkan veren bir tasarıyı oyladı. Milli Savunma Yetki Yasası (National Defense Authorization Act) adlı kapsamlı reform paketinin içinde yer alan söz konusu düzenlemeye hukuk çevreleri, sivil haklar savunucuları, FBI ve Beyaz Saray şiddetle karşı çıkıyor. Ancak Salı akşamı yapılan oylamada, 16 Demokrat senatör ile bir bağımsız senatör, muhalif senatörlerin verdiği değişiklik önergesine karşı Cumhuriyetçilerle beraber oy kullanarak, tartışmalı maddeyi korudu. Salı akşamı yapılan oylamada 61 senatör, Amerikan vatandaşlarını yargı önüne çıkarmaksızın süresiz olarak ülke dışında hapsedebilmeye imkan veren maddenin lehinde oy kullanırken, sadece 37 senatör aleyhte oy kullandı.
Tasarı Senato’da iki partiyi de böldü ve ilginç koalisyonlar oluştu
Öte yandan, askeri şahin Demokratlar, benzeri Cumhuriyetçilerle, Çay Partili libertaryan senatörler de sivil haklar savunucusu sol senatörler ile birlikte düzenlemeye karşı çıkınca Senato’da oldukça ilginç bir koalisyon oluştu.
Senato’nun en tutucu üyesi olarak gösterilen Çay Parti üyesi Cumhuriyetçi Partili Kentucky Senatörü Rand Paul, ‘’ABD vatandaşlarını süresiz olarak Guantanamo’ya kapatma yetkisinden oldukça endişe duyuyorum’’ diye konuştu.
Paul’un temel endişesi, zanlıların sadece tek bir askeri otoritenin karşısında kendisine savunma hakkı verilmesi, burada ‘terör zanlısı’ olduğundan şüphelinildiği taktirde de, kişinin hakkında hiçbir mahkeme olmaksızın sonsuza kadar ülke dışındaki kamplarda hapsedilebilmesi…
Demokrat Partili Michigan Senatörü Carl Levin’in yasaya eklenmesini istediği tartışmalı düzenlemenin destekçilerinden Cumhuriyetçi Partili South Carolina Senatörü Lindsey Graham ise, ‘’Düşman dünyanın her yerinde. Burada yurt içinde de… Ve, eğer birileri ABD’ye silah çekerse ve ABD içinde yakalanırsa, neden askeri ve istihbari organlarımıza bu kişileri süresiz olarak sorgulama yetkisi vermeyelim? Bu kişiler Miranda susma haklarından yararlanmamalı ve bu kişilere avukat verilmemeli’’ şeklinde savundu görüşünü.
Veto tehdidinde bulunan Beyaz Saray: Çok ama çok ciddiye alıyoruz
Öte yandan Obama yönetimi, bu düzenlemeyi içerecek her yasayı veto edeceğini açıkladı. Bir Beyaz Saray yetkilisi, ‘’bunu çok ama çok ciddiye alıyoruz’’ dedi. Beyaz Saray adına 17 Kasım’da yapılan açıklamada da, orduya ABD içinde kolluk yetkisi veren bu düzenlemenin temel Amerikan değerleri ve sistemine de ciddi aykırılık teşkil ettiğine dikkat çekildi. Beyaz Saray, yetkinin, ordu ile diğer kolluk ve istihbarı organlar arasında yetki karmaşası ve çatışması yaratacağından da endişe ediyor. Nitekim, FBI Direktörü Robert Mueller ve Ulusal İstahbarat Koordinasyon başkanı James Clapper da, Senato’ya ayrı ayrı yazdıkları yazılarla tasarıya karşı çıkarak, Beyaz Saray’a destek verdi.
Tartışmalı tasarıya Cumhuriyetçi senatörlerle destek veren Demokrat senatörler şunlar: Sens. Bob Casey (Pa.), Kent Conrad (N.D.), Kay Hagan (N.C.), Daniel Inouye (Hawaii), Herb Kohl (Wis.), Mary Landrieu (La.), Carl Levin (Mich.), Joe Manchin (W. Va.), Clair McCaskill (Mo.), Robert Menendez (N.J.), Ben Nelson (Neb.), Mark Pryor (Ark.), Jack Reed (R.I.), Jeanne Shaheen (N.H.), Debbie Stabenow (Mich.) ve Sheldon Whitehouse (R.I.). Senato’nun en askeri şahin isimlerinden biri olan Connecticut bağımsız senatörü Joe Lieberman da tasarıya destek verenler arasında.
(New Jersey senatörü Menendez, gecenin ilerleyen saatlerinde, tasarıdan desteğini çekerek, maddenin çıkarılması önergesine destek verdi.)