Skip to content
Menu

Netanyahu hükümetinin ‘İsrail’e dönün’ kampanyası Amerikan Yahudileri kızdırdı

AMERİKA BÜLTENİ (1 Aralık 2011)

Benjamin Netanyahu hükümetinin, ABD’nin 5 şehrinde başlattığı ‘İsrail’e dönün’ çağrılı video ve bilboard kampanyası, ABD yahudi toplumunu karıştırdı. Bazı Yahudi Amerikalılar, televizyonlarda yayınlanan videoları ve sokaklara asılan bilboardları, Amerikan toplumuna ve Amerikalı Yahudilere hakaret olarak görüyor. Medyadaki bazı Yahudi yazarlar arasında kampanyanın mesajı da karşılıklı polemikler yarattı.

Bu şehirlerde İbranice yazılmış bilboardlardan birinde “‘Aba’ ‘Daddy’e dönüşmeye başlıyorsa, İsrail’e dönmenin zamanı gelmiştir’’ yazıyor.

New York, Los Angeles, Miami, Palo Alto ve Boston’da izlenebilen The Jewish Channel’da yayınlanan ve İsrail hükümetinin hazırladığı İbranice videolarda ve asılan bilboardlarda, ABD’de yaşamanın Yahudiler için asimilasyon demek olduğu ima edilerek, İsrail’e dönmeleri isteniyor.

Haberin altında izleyebileceğiniz videolardan birinde, İsrail’de yaşayan dede ve nine, arkalarında bir ‘menorah (7 kollu şamdan)’ olduğu halde Skype aracılığıyla konuştukları torunlarına ‘hangi bayramın yaklaşmakta olduğunu’ soruyor. ABD’de anne babasıyla yaşayan torun ise hiç düşünmeden ‘Christmas’ diye cevap veriyor. Dede ve ninenin endişeli yüzü ekrana yansıyor.  Bir başka videoda ise, Amerikalı bir Yahudi kızın erkek arkadaşı, İsrail’in ‘memorial day (savaşlarda ölen askerleri anma günü)’i olan günde kız arkadaşının züntülü olmasını anlamıyor.

Bu, ‘Yahudi diyasporasının vatanseverliği hatırlatma çabası mı yoksa Amerikan Yahudiliğinin yüzüne hakaret mi’ tartışmasına neden oluyor.

The Atlantic’in ünlü Yahudi kökenli yazarı Jeffrey Goldberg, hayatı boyunca Amerikan Yahudilerine İsrail’den bu kampanyadaki kadar aşağılama görmediğini yazarak, ‘’Bu videolar, ‘Ey Amerikalı Yahudiler, Amerikan savunma yardımları lobileriniz için teşekkürler ama lütfen kızlarımızdan ve oğullarımızdan uzak durun’ diyor. Açık ki, Netanyahu hükümeti Amerika’nın iyi bir Yahudi için yaşanacak yer olduğunu düşünmüyor’’ dedi.

Haaretz gazetesinden Joel Braunwold ise, bu yeni kampanyanın, Yahudilerle ilgili olmadığını İsrailliler ile ilgili olduğunu yazarak ekliyor: ‘’Gerçek mesajı ‘daima İsrailli olarak kalacaksınız. Müttefikiniz sizin için neyin önemli olduğunu anlamayabilir.’ şeklinde. İsrail’de Yahudi kimliği ile İsraillilik birleşmiş durumda. Ve yurt dışında yaşayan Yahudilere, bu kimliği kazanmanın tek yolunun kendilerine ihtiyaç olduğunda ülkelerine dönemek olduğu hatırlatılıyor’’ .

Videolar, ABD Yahudileri içinde Netanyahu hükümetinin geleneksel müttefiklerinden bazılarını bile rahatsız etti. Commentary dergisinden Jonathan Tobin, ‘’İsrailliler, yabancı kültürler içinde asimile olmaktan korkan Yahudilere korunmanın tek yolunun vatana dönmek olduğu konusunda uyarmaya çalışılıyor. Ancak öte yandan, Amerikan Yahudilerle çok fazla takılmanın İsraillilere kimliklerini kaybettireceği de ima ediliyor gibi. Bu strateji, Amerikan ve İsrail yahudiliği arasında köprü inşa etmekten çok aradaki uçurumu daha da büyütecektir.’’

VİDEOLARDAN BİRİ

 

YAHUDİ HABER AJANSININ HABER VİDEOSU