Skip to content
Menu

En cimri, en zengin, en sanatçı ruhlu New York turistleri hangi ülkelerden?

AMERİKA BÜLTENİ (2 Aralık 2011)

New York Aralık ayı sonunda 50 milyonuncu turisti ile bir yılda en çok turist ağırlama rekourunu kırmaya hazırlanıyor. New York turizminin ana karargahı olan NYC & Company, şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin davranışlarını, alışkanlıklarını da analiz ederek, oluşturduğu istatistiklerle, söz konusu ülkeler için ayrı ayrı tanıtım temaları hazırlıyor.

İşte söz konusu analizlere göre New York’un yabancı turistleri arasında en maceracı ve gezgin ruhlular Avustralyalı turistler. Sportif, sanatsal ya da eğlence aktivitelerine en çok bilet alanlar onlar. Alışveriş, gezi, maç, her yerdeler… Galeri ve müzelerin en büyük müşterisi ise Fransız turistler. İngiliz, İrlandalı ve Arap turistler sanata en az ilgi gösteren grup. Brezilyalılar turist rehberlerinden hiç hazzetmiyor. Rehbersiz aktiviteleri tercih ediyor. Japonlar, Harlem’e hasta. Gospel brunch’ları ve kilise turlarının yoğun müşterileri onlar. Norveç, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda’dan gelen turistler, New York’un en zengin turistleri. New York’a gelenlerin yüzde 18’ini oluşturan yılda 200 bin dolardan fazla geliri olan grubun büyük bölümünü bu ülkelerden turistler oluşturuyor. Hindistanlılar en ‘tutumlu’ turistler. Çoğunlukla otel yerine akraba ve arkadaşlarında kalıyorlar. Kişi başına günde sadece 88 dolar harcıyorlar. Ancak diğer gruplardan çok daha uzun kalıyorlar New York’ta. Para saçan oligark Rus imajı ise NYC&Company istatistiklerine göre tamamen kurgusal. Gerçek değil.

New York’a en sadık yabancı turist pazarı İngiltere. New York’a gelen toplam yabancı turistlerin onda biri İngiltere’den. Avrupa’dan son yıllarda genel bir artış söz konusu. Sebebi üzerine kafa yoruluyor. ‘’Doların değerinin düşmesi Avrupa’dan gelen turist sayısını artırıyor’’ analizlerine ise Bloomberg katılmıyor: ‘’Eğer öyle olsaydı, diğer Amerikan şehirlerine de Avrupa’dan turizm artardı’’.

Ekonomik krize kadar İrlandalı turist patlaması yaşandı New York’ta. Manhattan sokaklarında tişörtler yeşil, kafalar bin beşyüzdü…! Derken İrlanda büyük bir ekonomik bunalım yaşamaya başlayınca, New York’a İrlandalı turist akını bıçak gibi kesildi.

Ekonomik krizden sonra yeni İrlandasını arayan NYC Company, bulmakta gecikmedi: Brezilya. Ekonomik olarak tarihlerinde olmadığı kadar güçlenmeye başlayan Brezilyalı orta sınıflar, New York’a akın ediyor. NYC & Company, 5 ayrı Broadway şovunu, özel gösteriler için Brezilya’ya turneye gönderdi. Turun ulaşımını ise Brezilya’ya yeni seferler koyan American Airlines ücretsiz sağladı. Böylece New York tek kuruş harcamadan yeni bir turizm akını başlattı. Hem AA, hem Broadway hem New York kazandı. 2009 – 2010 yıllarında New York’a gelen Brezilyalı turist sayısı yüzde 77 arttı. Ve dahası Brezilyalılar kişi başına günde ortalama 415 dolar harcıyor. Yani uluslararası ortalamanın iki katı.

2011 yılının yükselen turist pazarı ise Çin. Sadece Ocak – Ağustos periyodunda New York’a gelen Çinli turist oranı yüzde 37 arttı. Ancak Çin’in yurtdışına çıkışı zorlaştıran politikası, bu turist akınını ekonomik olarak New York’a çok da ayrıcalıkla yapmıyor. ‘’Amerikalıların, 1960 ve 1970’lerde Avrupa’ya gitmesi gibi geliyor Çinliler buraya’’ diyor bir NYC&Company yetkilisi ve ekliyor: ‘’Bir daha ABD’ye gelme şansları olmaması yüksek ihtimal. 15 günde 15 şehir mantığıyla geliyorla bu nedenle. DC’ye geliyorlar, dikilitaşı ve Beyaz Saray’ı görüp aynı gün otobüse atlayıp buraya geliyorlar. New Jersey tarafında ucuz yerlerde kalıp, Manhattan’a meşhur bina ve yerleri görmek için geçiyorlar. Hemen sıradaki diğer şehire yol alıyorlar.’’

Yerli turistler ne kadar yabancı?

JFK’ye her gün inip kalkan binlerce uçağa, limanlara yanaşan onca gemiye rağmen, New York’a gelen yerli turistlerin neredeyse yüzde 57’si 5 saatlik araba sürümü mesafesinin içinden geliyor. Yani, New York turistlerinin önemli bir kısmı aslında komşu. Uluslararası turizm pastası büyüyor ama dünyadaki genel büyümenin çok altında. Turizmcilere göre, bunun en önemli nedeni de ABD’nin 11 Eylül’den sonra uygulamaya başladığı sıkı vize uygulamaları.

Yerli turist, yabancı turist, iyi turist…

New York’a 2010 yılında gelen turistlerin 39 milyonu ABD içinden ve sadece 9.7 milyonu yabancıydı. Bu iki grup turistin yaklaşımları da birbirinden farklı. Amerikalı turistler – ki çoğunluğu Amtrak Koridoru olarak anılan hattaki fakir şehirlerden geliyorlar – New York’ta ortalama 2.7 gece kalıyor ve toplamda kişi başı ortalama 432 dolar harcıyor. Yabancı turistler ise ortalama 7.3 gün kalıyor ve toplamda ortalama 1700 dolar harcıyor.

NYC&Company yöneticilerinden biri ‘yabancı turistler çok daha gözükara’ diyor. JFK’ye gelir gelmez Harlem’e gidiyorlar örneğin. Çünkü Lenox Lounge’a gitmek istiyorlar. Yabancılar toplu taşım sistemini yadırgamıyorlar çünkü çoğu zaten dünya metropollerinden geliyor. Amerikalı turistler ise çoğunlukla böyle değil. Eğer New York’ta kaybolmuş elinde kocaman haritayla yol bulmaya çalışan bir turist imajı kafamızda beliriyorsa bunlar Hindistanlı turistlerden çok Indiana’lı turistler…

İLGİLİ HABERLER

Tüm zamanların rekoru: New York, 50 milyonuncu turisti karşılamaya hazırlanıyor

ABD vizesinin zorluğunun ülke turizmine bedeli: 606 milyar dolar