Skip to content
Menu

Yüksek Mahkeme’den bir ‘2012’ müdahalesi daha mı? Arizona’yı da gündemine aldı

AMERİKA BÜLTENİ (13 Aralık 2011)

Bir şey kesinleşti. 2012 sadece başkanlık seçimiyle değil Yüksek Mahkeme kararlarıyla da tarihe geçecek. Amerikan Yüksek Mahkemesi, 2012 yılının siyasette ve ülke düzeninde deprem yaratacak birbirinden kritik dava listesine oldukça tartışmalı bir davayı daha eklemeye karar verdi. Yüksek Mahkeme, Arizona eyalet kongresinin çıkardığı göçmen karşıtı yasasının, Obama yönetiminin açtığı dava üzerine bölge mahkemesince durdurulmasını gündemine almayı kabul etti. Başkanlık seçiminden önce bu konuda bir içtihadın çıkma ihtimalinin oldukça yüksek olması, konunun 2012 başkanlık seçiminin en kritik konularından biri olmasına neden olacak. Yüksek Mahkeme, başta Obama’nın sağlık sigortası reformu olmak üzere birçok kritik reform ve yasa ve uyuşmazlığı görüşmeyi kabul ederek 2012’deki gündem listesine aldı.

***************

İLGİLİ HABER

ANALİZ: Amerikan sisteminin temelindeki 9 kişi

***************

Bazı analistler, muhafazakar çoğunluklu Yüksek Mahkeme’nin Obama’ya seçim yılında bir gol daha attığı düşüncesinde. Bazı analistler ise amaç bu olsa da sonuçların Obama’ya yarayacağı görüşünde.

Politico’dan Josh Gerstein, seçim kampanyasının ortasında göçmenlik konusunu bu şekilde politikanın ortasına konulacak olmasının, Obama’nın bir süredir kaybettiği Hispanik seçmen desteğini yeniden kazanmasına yol açacağı görüşünde.

National Review’den Mark Krikorian da, her ne kadar Yüksek Mahkeme’nin hamlelerine tepkili görünse de, Obama yönetiminin bu iki kritik davanın da seçimden önce aleyhlerine sonuçlanmasını istediğini iddia etti: Obama’nın atadığı hakimler solun çok kızacağı bu olumsuz kararlara karşı oy kullanacak. Böylece Obama, ‘the one’ olduğunu yeniden gösterecek ve 2008’deki enerjik desteği yeniden kazanacak’’

Los Angeles Times’tan David Savage ise, davaların Obama yönetimi lehinde sonuçlanması halinde Obama’nın Hispanik seçmenlere ‘haksızlığıa geçit vermediği’ propagandası imkanı vereceğine dikkat çekerek, ‘’Ancak olumsuz sonuçlanırsa yönetim için utanç olur. Üstelik göçmenlik reformunu daha da politize edecek ve Cumhuriyetçi tabanı da ateşleyecek’’ dedi.