AMERİKA BÜLTENİ (21 Aralık 2011)
Güneş sisteminin hemen dışında, dünyanın ebatına çok yakın büyüklükte iki gezegen bulundu. NASA, Kepler-20e ve Kepler-20f adı verilen iki gezegen keşfedildiğini doğruladı. Güneş sisteminin hemen dışındaki iki gezegen dünyanın büyüklüğünde ve Güneş’e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde. Araştırma grubunun başındaki Francois Fressin, Huffington Post’a yaptığı açıklamada, ‘’Bu uzayda yaşama uygun yer arayışında bir dönüm noktası’’ yorumunda bulundu ve ekledi, ‘’Çünkü ilk defa, diğer yıldızların yörüngesinde dünya boyutunda gezegenlerin olduğunu gösteriyor. İkincisi bunları keşfedebiliyoruz.’’
Bilimadamları her iki gezegeni de uzayda yaşama uygun gezegenler arayan Kepler uzay aracı sayesinde keşfetti. Kepler, 2009 yılında uzaya gönderildiğinden beri 10’dan fazla muhtemelen dünya ebatında gezegen keşfetti.
Her iki gezegen, 1000 ışık yılı ötede 5 gezegenli bir yıldızın yörüngesinde.
Bilimadamları, güneş sistemindeki daha büyük ve daha gazlı gezegenlerin güneş sisteminin dışına doğru sıralanmasına göre 5 yıldızlı komşu yıldız sisteminde gezegenler karışık olarak yörüngede. Bilimadamları, bunun da güneş sistemindeki dizilimin her gezegen için geçerli olmadığını gösterdiğini değerlendiriyor.
Aralık ayı başında NASA Kepler 22b gezegenini keşfetmiş ve yaşama uygun olabilecek bu gezegende su bulunabileceği ihtimalini gündeme getirmişti. Ancak bu gezegen, hayata ev sahipliği için oldukça büyüktü. Kepler-20e ve Kepler-20f gezegenleri ise dünya boyutunda ancak onlar da yıldızlarına çok yakın. Bilimadamları, bu iki keşfin ortalaması olacak, yani, hem dünya boyutunda hem de yıldızına yaşama uygun uzaklıkta gezegen arayışını ise sürdürüyor.
Kepler uzay aracı, şu ana kadar 33 gezegen tespit etti. Ancak 2300’den fazla potansiyel gezegen adayı detaylı incelemeyi bekliyor.