AMERİKA BÜLTENİ (18 Ocak 2012 – 0015)
ABD Kongresine sunulan ve sözde internet korsanlığını engellemeyi hedefleyen ancak internet üzerinde ağır bir tekel ve sansür oluşturacak iki yasa tasarısı, Temsilciler Meclisine sunulan SOPA (Stop Online Piracy Act) ve Senato’ya sunulan PIPA (Protect IP Act) yasa tasarılarına karşı tarihte benzeri görülmemiş bir eylem gerçekleşiyor. Wikipedia başta olmak üzere bazı popüler internet siteleri ve ağlar tamamen kararırken, Google da grevcilere ‘siyah bantla’ destek veriyor.
Wikipedia Salı günü gece yarısından itibaren ABD’deli kullanıcıları için kararak, ‘’Serbest bilginin olmadığı bir dünya düşünün’’ başlığı ve ‘’Son 10 yılda milyonlarca saat harcayarak, insanlık tarihinin en büyük ansiklopedisini inşa ettik. Şu anda ABD Kongresi, açık ve özgür interneti ağır şekilde yaralayacak bir tasarıyı gündemine almış durumda. Buna dikkat çekmek için 24 saatliğine Wikipedia’yı karartıyoruz’’ notundan ibaret bir sayfa ile okuyucularının karşısına çıkıyor. Sayfada, bir de posta kodunuzu girdiğinizde sizi bölge milletvekilinize ‘tepkinizi iletmeniz’ için yönlendiren bir kutucuk da bulunuyor.
Hollywood ve müzik şirketlerinin çıkması için uğraş verdikleri SOPA ve PIPA tasarıları eğer Kongre’de kabul edilip yasalaşırsa ne olacak?
SOPA ve PIPA, Facebook, Twitter, Google Plus gibi ağlar da dahil internet sitelerini, yorumları ve mesajları yayınlamadan önce kontrol etmek zorunda bırakacak. Tıkladığınızda Facebook’unuzu Twitter’ınızı güncelleme dönemi sona erebilir. Bu da sosyal medyayı bitirir.
Tasarı, bütün internet arama motorlarını, ISP’leri ve sosyal ağları, bünyelerindeki bütün aktif linkleri kontrol etmeye mecbur ediyor. Yasal sahiplerinden izin alınmamış müzik, video barındıran sitelere yönelik link barındıran arama motorları, sosyal ağlar kapatılabilecek.
İnternet sektöründe yeni kurulan ve büyümeye çalışan hiçbir site yatırımı, içeriğinin yasallık gereğini yerine getirecek maddi güce sahip olamayacağı için, internetin en büyük enerji kaynağı olan ‘başlangıç yatırımları’ duracak. İnternette gelişime büyük darbe vurulacak.
Telif hakkı sahibi şirketlere büyük yetkiler veren yasa tasarıları, onların karşısındaki sitelere hiçbir yasal koruma zırhı getirmiyor. Bu da internete yatırımı nerdeyse çok büyük bazı şirketler dışında anlamsız hale getirecek.
Kendi sitesi içindeki belki de farkında olmayacağı bir ihlalden dolayı bütün sitesini kapatma tehdidi altında kalabilir. Telif hakkı sahibi şirketlerin bu talepte bulunması için az bir delille iddiada bulunması yeter.