Skip to content
Menu

ABD, Twitter’daki şakaları yüzünden iki İngiliz turisti sınırdışı etti

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ocak 2012)

Amerikalılar İrlandalı şakalarına gülmeyi sever. Ancak, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, bir İrlandalının Twitter üzerinden yaptığı şakaları komik bulmadı ve sınırdışı etti. İngiliz The Sun ve The Daily Mail gazetelerinin haberlerine göre, 26 yaşındaki Leigh Van Bryan (26) ve Emily Bunting (24), Amerika tatiline çıkmadan önce, Twitter’da “Amerika’yı yerle bir edeceğiz”, “Marilyn Monroe’yu mezarından çıkaracağız” şeklinde espriler yaptı.

Los Angeles’a tatil için gelen İrlanda asıllı Bryan ve arkadaşı önceki Pazartesi günü havaalanında silahlı görevliler ve kelepçeyle karşılandı. Bryan, kendisini bir anda, ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Göçmen polisini, saatlerce süren sorguda, ‘terörist olmadığına’ ikna etmeye çalışmak zorunda buldu. Van Bryan, ‘destroy’ kelimesinin, Britanya argosunda ‘bayılana kadar içmek’ olduğunu ve, Marlyn Monroe’yu mezarından çıkarmanın da Family Guys adlı çizgi filmden alıntı olduğunu iddia etti.

Ancak, 4 saat sorgudan sonra kaçak göçmenlerin konulduğu cezaevinde geceyi geçiren iki şakacı turist, ertesi gün uçağa bindirilerek İngiltere’ye geri gönderildi. “Marilyn Monroe’yu mezarından çıkaracağız” şeklindeki twitter şakasını ciddiye alan Amerikalı yetkililer, ikilinin bagajlarında kürek bile aramış.

İki turistin başını yakan iki Tweet’leri şöyle:

“3 weeks today, we’re totally in LA p*ssing people off on Hollywood Blvd and diggin’ Marilyn Monroe up!” (3 Ocak)

“Free this week, for quick gossip/prep before I go and destroy America?” (16 Ocak)

 

Twitter’da başınızı yakabilecek kelimeler

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın Twitter’da sahte hesaplar açarak, Twitter’ı izlediği gündeme gelmişti. Bakanlığın Twitter üyesi bilgisayar robotları, programlandığı ‘’hedef kelimeler’’ Twitter’da her geçtiğinde kayıt yapıyor. İşte medyaya yansıyan bilgilere İç Güvenlik Bakanlığının hassas olduğu bazı kelimeler:

Illegal immigrant

Outbreak

Drill

Strain

Virus

Recovery

Deaths

Collapse

Human to animal

Trojan