Skip to content
Menu

Büyükelçi Ricciardone: Türkiye ile ABD vizelerin kaldırılması yönünde ilerliyor

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, bir ilki gerçekleştirerek, ABD-Türkiye ilişkilerine dair Twitter’dan gelen soruları Türkçe yanıtladı.
ABD VİZESİ KALKACAK MI?
Ricciardone, iki ülke ilişkilerinin yakınlığına dikkat çekerek “Türkiye’nin Vizesiz Seyahat Programı’na uygun olma konusunda ilerlediğine inanıyoruz” dedi.Büyükelçi Ricciardone, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde faaliyete soktuğu Türkçe Twitter hesabı @ABDTurk üzerinden bir saatten daha uzun bir süre boyunca kullanıcılarla sohbet etti.
Bazı kullanıcıların, ABD’ye giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanmasıyla ilgili soruları üzerine Ricciardone, “Karşılıklı vizenin kaldırılması ABD’de uygulanan bir program dahilinde (Visa Waiver Program) gerçekleşmektedir. ABD ve Türkiye çok yakın ilişki içindedir. Türkiye’nin Vizesiz Seyahat Programı’na uygun olma konusunda ilerlediğine inanıyoruz” yanıtını verdi.
Ricciardone’nin kendisine gelen diğer bazı sorulara verdiği yanıtlar ise şöyle: 
Uludere’de 35 köylünün hayatını kaybetmesinin ardından ABD, Türkiye’ye silah satışını yeniden gözden geçirecek mi? 
– Öncelikle tekrar başsağlığı dilemek istiyorum. Bu çok trajik bir olaydı. Sadece bir diplomat olarak değil, insan olarak yaşananlardan derin üzüntü duyuyorum. Türkler, Kürtler, Çerkezler ve tüm zengin çeşitliliğiyle, bütün Türkiye’yi destekliyoruz. Tutumumuz çok açık: şiddete kesinlikle karşıyız. Tüm sorunların diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Bir kez daha hepinize başsağlığı dilerim
Türk Dışişleri, İran’a uygulanan ambargoya uymayacağını açıkladı. Ne diyorsunuz? 
– Bazen fikir ayrılıklarımız olsa da, Türkiye ve ABD’nin stratejik bakışı aynıdır: İran’ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. Elbette, sorumluluklarını yerine getirmesi halinde, barışçıl nükleer enerji herkesin hakkıdır. Ama İran şimdiye dek verdiği sözleri tutmadı. İran’ın nükleer silah sahibi olma çabası var. İran’ı nasıl ikna edebiliriz? Askeri seçeneğe başvurmayı kimse istemez. Uzun zamandır ve hala diplomatik araçları kullanıyoruz. Ama her şey masada.
Sayın Büyükelçi İngiltere’de gözaltına alınan gazetecilerle ilgili ne düşünüyorsunuz? Basın özgürlüğünden endişeli misiniz? 
– İfade özgürlüğü ABD için çok önemli ve hassas bir konu Dünyanın her yerinde fikir özgürlüğünü yüzde yüz destekliyoruz. ABD, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de özgür basının güçlü bir destekçisidir. Türkiye’de görev yaptığım için, konuşmalarımı burası ile sınırlı tutmalıyım. Her zaman olduğu gibi, bu harika ülkede demokrasi, özgürlük ve adaletin güçlendirilmesinde Türk yetkilileri ve sivil toplumu destekliyoruz.
6 ay yada 1 yıl hem İngilizce öğrenmek hem de çalışmak için ne yapmak gerek? 
– Sizin için ‘Work and Travel’ programına katılmak uygun olabilir. Ayrıca, Büyükelçiliğimiz tarafından ABD’de eğitim görmek isteyenler için hazırlanan broşüre bir göz atmanızı öneririm.
Ankara, Irak ile gerilimli günler yaşıyor. ABD olarak bu konuda Iraklı yetkililere telkininiz oldu mu? 
– Biz Irak’taki tüm tarafları anayasal düzen içerisinde ulusal birliğin ve barışın korunması için birlikte çalışmaya davet ediyoruz
24 Nisan’da Başkan Obama’nın -yaklaşan seçimleri de düşünerek- “soykırım” kelimesini kullanacağını düşünüyor musunuz?
– Elbette Başkan Obama’nın Nisan’da ne söyleyeceğini tam olarak bilemem. Ama Başkan Obama’nın daha önce dediği gibi, Ermeni ve Türk halkları geçmişin gerçeklerini ele almalı ve ileriye doğru devam etmelidir. Geçmişin hayaletleriyle yüzleşmeliyiz derken bunu kast etmiştim. İletişim gerek. İki taraftan tarihçiler bir araya gelmeli.