Skip to content
Menu

Stratfor CEO’su Friedman: Wikileaks savaş ihtimalini güçlendiriyor

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mart 2012)

Wikileaks belgeleri nedeniyle Türkiye’de politik gündeme oturan Strafor’un CEO’su George Friedman,  Wikileaks hakkında ağır bir suçlamada bulundu. Texas’ta düzenlenen geleneksel South by Southwes kongresinde konuşan Strategic Forecasting CEO’su Friedman, Wikileaks’in yayınlarıyla, diplomasiyi öldürerek savaşın gerçekleşme ihtimalini artırdığını iddia etti.

Wikileaks’in Stratfor’un bütün email bankasını ele geçirip yayınlamasından beri Friedman ilk kez kamuoyuna açık bir konuşma yaptı. Ancak Friedman’ın konuşması daha başında, Wall Street karşıtı ‘’Occupy Austin’’ hareketine mensup iki aktivist tarafından kesildi. Aktivistler, ‘’Stratfor’un büyük şirketler adına çalışan bir özel istihbarat kurumu olduğunu’’ iddia ettiler. Diğer dinleyiciler aktivistlere tepki gösterirken, Friedman, sessizce aktivistlerin çıkarılmasını bekledi.

Friedman, şirketin bütün ‘server’ının imha edildiğini belirterek, kendisinde bile emaillerin bir kopyasının kalmadığını, FBI’dan bir kopya istemeyi planladığını kaydetti. Friedman, şirketin internet veri bankasına giren hacker’ların bunu sadece eğlence olsun diye yaptığını ileri sürerek, nihilistik yaklaşımların günümüz İnternetinde yükseldiğini söyledi. Friedman, emaillerin, insani ilişki bağlamından soyutlanarak yayınlanaraka, tek email üzerinden yargıya varılmasını da eleştirdi.

‘’Wikileaks, ömürlük diplomatik bağları yıkıyor’’

‘’Eğer diplomasiye yönelecekseniz, gizliliğiniz olması gerek’’ diye konuşan Friedman, ‘’Wikileaks’ın diplomatların kıtalar arasında ömürlük süredir devam ettirdiği ilişkilerin yıkılmasına hizmet ettiğini’’ ileri sürdü. Friedman, Wikileaks ile beraber, Anonymous ve LulzSec gibi hacker grupların, internetin şeffaflaşmasından çok, yasal baskıların oluşarak internetin ölümüne neden olacaklarını da iddia etti.

‘’Devletler ve şirketler Anonymous’tan ve Wikileaks’ten kudretli’’

İnternetin, henüz olgunlaşmamış bir yapı olmasına rağmen bu derece hayati bir işlev görmeye başlamasının teknoloji tarihinde görülmemiş bir süreç olduğunu dile getiren Friedman, şöyle konuştu: ‘’Hükümetler ve şirketler, Anonymous ve Wikileaks’ten çok daha güçlü. Çatışmanın ve internetin kurallarını değiştirerek kazanacakları anlamına geliyor. Büyük şirketler daha fazla sistemlerinin hacklenerek büyük paralar kaybetmelerine seyirci kalmayacaktır. Bu şirketler, değişiklikler yapabilecek güce sahip’’

Friedman, McCharty’nin ruhunun ortalıkta dolaştığı uyarısında bulunarak, ‘’internetin baskıcı bir ortama dönüşmesini istemeyenler, internet güvenliği için de bir yol bulmak zorunda’’ dedi.