Skip to content
Menu

Köpekler ne düşünür? Bilim, MRI yardımıyla çözmeyi umuyor

AMERİKA BÜLTENİ (8 Mayıs 2012)

ABD başkanlık seçimi yılında, seçim gündeminde oldukça sıradışı bir konu daha var: Köpekler. Mitt Romney’nin köpeğini arabasının tavanında sandıkta taşıdığı haberi, köpek sevgisinin dorukta olduğu ABD’de oldukça ses getirdi. Çok geçmeden Cumhuriyetçiler de aradıkları karşı materyali, bizzat Obama’nın kendi yazdığı biyografisinde buldu. Obama, Endonezya’dayken üvey babasının kendisine köpek eti yedirdiğini de yazmıştı. Yıllar önce yazılan bu cümle önceki hafta gündeme yeniden geldiğinde büyük yankı yaptı. İşte bu ortamda, bir grup bilim insanı ise insanların köpekler hakkındaki düşüncelerinden çok köpeklerin insanlar hakkında ne düşündüğü konusunu araştırıyor.

Sonuçları çok see getirebilecek bu araştırmanın başlangıcı 1 Mayıs 2011 günü Bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonla başladı. Baskında donanma timine eşlik eden köpek, Emory Universitesi Nöropolitika Merkezinin direktörü Gregory Bern’e ilham kaynağı oldu. ‘’Eğitilmiş askeri köpeklerin yaptıklarını görünce şaşırdım’’ diyor Emory ve ekliyor: ‘’Köpeklerin, eğer helikopterden atlamaya eğitilmesi mümkünse MRI cihazına istediğimiz şekilde girip, böylece ne düşündüklerini gözlemleyebilmemizin de mümkün olabileceğinin farkına vardım’’

Önce, köpeklerin MRI cihazında sakince durmaları sağlanarak bazı araştırmalar yapılması başarıldı. Ekip, bu kez, köpeklerin sahiplerinin vereceği komutlara beyinsel tepkisini gözlemleyebileceğini farketti. Bunun üzerine Callie ve McKenzie adlı iki köpek seçilerek, MRI cihazında tam da bilimadamlarının en uygun resimleri alabileceği şekilde durmaları konusunda eğitildi.

Aynı anda sahipleri de köpeklere iki farklı sinyal eğitimi verdi. Birinde, sanki bir sosisle ödüllendirilecekleri sinyali diğerinde ise ödüllendirilmeyecekleri sinyali. Science Dailynin haberine göre sahiplerinin bu sinyalleri vermesi anında köpeklerin beyninde, insan beyninde ödül sinyali alınca harekete geçen kuyruk bölgesinin muadili olan bölgenin aktif hale geçtiği tespit edildi.

Şimdi, bilimadamları, köpeklerin insan dilinden ne kadar anladığını araştırma safhasına geçti. Araştırılacak bir diğer konu ise köpeklerin, sahiplerinin duygularının ne kadar farkında oldukları…

Biliminsanları, bu önemli araştırmanın sadece köpekler hakkındaki bilgilerimizi değil, insan hakkındaki bilgimizi de zenginleştireceğine işaret ediyor.

Köpeklerin, insan soyunun, en az 10 bin yıl önce evcilleştirdiği ilk hayvan türü olduğunu kaydeden Gregory Bern, bazı bilim çevrelerinin bu tarihi 30 bin yıl önceye kadar götürdüğüne dikkat çekiyor ve ekliyor:

‘’Köpek beyni, insanın ve hayvanın nasıl birlikte olduğuyla ilgili özel bir şeyi temsil ediyor. Köpeklerin insanın evriminde rol oynama olasılığı bile var. Köylerine ve evlerine köpekleri sokan insanlar diğer insanlara göre belli avantajlara sahip olmuş olabilir. Yani biz köpeklerin tarihi gelişimini ne kadar etkilediysek, köpeklerin de bizim bazı yönlerimizi etkilemiş olma ihtimalleri var’’