AMERİKA BÜLTENİ (21 Ağustos 2012)
Hisseleri halka arzedilen Facebook, hise fiyatlarının dibe vurmasıyla büyük sarsıntı yaşarken ABD’nin önde gelen iletişim profesörlerinden biri Facebook’u kurtarmak için çılgın bir fikir attı ortaya: Sam Amca Facebook’u devletleştirsin.
Washington Üniversitesi iletişim profesörü Philip Howard’ın ‘Slate’ adlı popüler web sitesinde yayınlanan ‘’Facebook’u kamulaştıralım’’ başlıklı yazısı tartışma yarattı. ‘’Eğer ne kullanıcılar ne de hisse sahiplerinin şirkete güveni yoksa, çılgın görünen bu fikri tartışmaya başlamamızın vaktidir’’ diye yazan Howard, ‘’sadece ABD hükümeti Facebook’un kahredici mahremiyet ihlallerini tamir edip, bu sosyal ağın iyiliğe hizmet etme potansiyelini ortaya çıkarabilir ve benzersiz bilgi bankasını çok önemli sosyal problemlerin çözümünde kullanmak için sunmayı sağlayabilir’’ dedi.
Berbat bir fikir
Reason yazarı Ed Krayewski, Howard’ın fikrinin ‘’gerçekten ama gerçekten çok berbat bir fikir’’ olarak niteledi. Devlet, mahrem bilgilerin emanet edilmesi konusunda güvenilebilecek en son kurumdur. Ayrıca Facebook, sosyal ağ dünyasında tekel ya da kamusal bir alan değil. Hisseleri halka arzedilmiş özel bir ticari şirkettir. Batarsa, bu yaratıcı çöküş internetin gelişmesine hizmet eder. Eğer, devlet işin içine girerse, Facebook, ‘too big too fail’e (batmak için çok büyük) bir KİT’e dönüşür.
Bir dakika ama..! kamulaştırma fikrinin de iler tutar yanları var
Howard’ın fikrinin çok aşırı nefatif reaksiyon gördüğüne dikkat çeken Bağımsız Seçmen Ağı’ndan Amanda Le, ancak konseptin hayranlık verici olduğunun görülmesi gerektiğini belirtiyor. Facebook, önceki benzerlerinden çok daha büyük ve kalıcı bir medya paltformu. 900 milyon kullanıcının durumundan sözediyoruz. Devletin hisseleri bir süreliğine kontrolüne alması, en başta biraz fazla bir fikir gibi geliyor ama eğer Facebook’u bu kurtaracaksa, kamulaştırma çok da çılgınca bir fikir değil.
Berbat ama yaratıcı bir fikir
Forbes dergisinden Jeff Bercovici ise, ‘’Daha önce kimsenin aklına gelmeyen böylesi bir çözümü gündeme getirebildiği için Howard’a şapka çıkarıyorum. Ancak bu saygın yaratıcılığa rağmen Facebook’u kamulaştırmak oldukça aptalca bir fikir. Hatta Howard’ın en az korkunç gerekçesi olan sağlık yetkililerinin amme sağlığı için Facebook’u takip edip salgın hastalıkla daha etkin mücadele edebilir amacı bile ancak kamuoyu baskısı ile elde edilebilir, kamusal sahiplikle değil.
***
NOT: Haberlerimizin aktif link ile birlikte kaynak gösterilerek kullanılmasını emeğe saygı olarak rica ederiz.